Алан Грінспен забракував фінансову реформу США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алан Грінспен забракував фінансову реформу США

Казна та Політика
607
Екс-голова Федеральної резервної системи США (ФРС) Алан Грінспен виступив з жорсткою критикою закону Додда - Френка, більш відомого як реформа фінансового сектора США, пише в четвер "РБК daily". Економіст стверджує, що найбільший в американській історії проект, покликаний захищати споживачів, може спровокувати "найбільше спотворення в регулюванні ринку" за останні 40 років.
У своїй статті "Додд - Френк провалив перевірку часом", опублікованій в The Financial Times, Грінспен стверджує, що схвалені конгресом в липні минулого року реформи неможливі для виконання, шкідливі ринку і становлять загрозу матеріальному благополуччю США.
Багатостраждальний закон, який останнім часом не критикував тільки лінивий, став відповіддю адміністрації президента США Барака Обами на кризу 2008 року. Посилення фінансового контролю з боку держави різко контрастувало зі значними послабленнями для сектора в 1990-і роки, коли на чолі ФРС якраз і стояв Грінспен. Зокрема, закон передбачає розширення повноважень комісії з цінних паперів і бірж (SEC) і ФРС, а також появу нового регулюючого органу, проти чого завжди виступав славетний економіст.
У той же час, на думку комісії з розслідування фінансової кризи в США, якраз методи м'якого регулювання не відповідають вимогам сьогоднішнього дня, пише FT. "Послаблення в регулюванні, які тривали понад 30 років, а також надія, що фінансові інститути впораються самі, обернулися відсутністю запобіжних заходів, які могли б допомогти уникнути катастрофи", - йдеться у звіті комісії. При цьому вона особливо відзначає, що свою роль у погіршенні ситуації зіграв республіканець Грінспен за підтримки попередньої адміністрації і конгресу.
Визнаючи, що фінансова криза сильно вдарила по економіці США, сам Грінспен тим не менше продовжує більшою мірою вірити в об'єктивний ринковий механізм, ніж у регуляторів. "Фінансова система, до якої намагаються застосувати Додда - Френка, значно складніша, ніж законодавці, а тим більше регулятори можуть уявити", - пише він.
Спостерігачі можуть тільки поверхнево оцінити всю внутрішню роботу фінансових механізмів, тому за рідкісним винятком (мається на увазі 2008 рік) "невидима рука ринку" цілком в змозі впоратися з підтриманням відносно стабільних курсів валют, відсоткових ставок, цін і тарифів, впевнений Грінспен. Дісталося від обуреного економіста і його попереднику на посаді глави ФРС, а нині раднику президента і, по суті, батьку нинішньої реформи Полу Волкеру. Останній прийшов у Білий дім близько двох років тому і відразу почав просувати радикальні ідеї реформування банківської системи. Зокрема, він запропонував реанімувати відомий закон Гласса - Стігалла від 1933 року, який передбачав поділ банків на комерційні та інші.
Документ часів Великої депресії обмежував розмір прибутку від інвестування для традиційних банків на рівні 10% від всього прибутку. Згідно ж "правилом Волкера" ця сума має бути урізана до 3% від власного капіталу. "Невже відповіддю на складну сучасну фінансову систему стане повернення до спрощення банківської практики до рівня півстолітньої давності?" - задається питанням Грінспен.
Втім, учасникам ринку рано панікувати, заспокоюють експерти. Закон Додда - Френка має значний обсяг - понад 2000 сторінок, а отже, повністю його подужало дуже обмежену кількість осіб, що полегшує роботу для юристів і лобістів. Крім того, в документ потрібно внести близько 240 підзаконних актів, що може зайняти кілька років. "Думаю, багато чого буде залежати від деталей, які ще не опрацьовані. Не варто забувати і про бюрократичних зволікання", - сказав економіст Financial Markets Group Том Кірхмайєр.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас