Ъ: Митний союз за зниженими митами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Митний союз за зниженими митами

Казна та Політика
533
Заради вступу України до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусії його члени готові знизити свої імпортні мита. Проте ця поступка поки не спонукає українських чиновників відмовитися від зобов'язань перед СОТ і створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.
Митний союз (МС) може знизити імпортні мита на низку товарів у разі приєднання до нього України, заявив секретар комісії МС Сергій Глазьєв. За його словами, єдиний митний тариф (ЄМТ) МС в середньому в 2 рази вищий, ніж в Україні, і в разі приєднання до союзу вона повинна буде підняти рівень захисту ринку, що не схвалить ЄС. "Розмінною буде пристосування ЄМТ Митного союзу до тих претензій, які будуть пред'являти партнери, які торгують з Україною. Коректуючи ставки ЄМТ, ми будемо балансувати за рахунок деякого зниження тарифу для всього Митного союзу", - процитувало агентство "Інтерфакс" пана Глазьєва. Торгівля України з трьома країнами і зараз безмитна, знижений тариф буде застосовуватися до товарів з третіх країн.
Українські чиновники, незважаючи на зміну влади рік тому, ще не визначилися з необхідністю приєднання країни до Митного союзу. За словами міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, Київ зацікавлений у такій співпраці з Митним союзом країн СНД, який не перешкоджає підписанню договору про асоціацію України з Євросоюзом. А прем'єр-міністр Микола Азаров на минулому тижні зазначив, що приєднання до Митного союзу не виключає створення зони вільної торгівлі з ЄС.
"Існує безліч прикладів у світовій практиці. Я нещодавно був у Туреччині. Вона є членом Митного союзу з ЄС, але це не заважає їй укладати угоди про вільну торгівлю з іншими країнами", - сказав він. За словами уповноваженого Кабінету міністрів з питань співробітництва з Росією, країнами СНД та ЄврАзЕС Валерія Мунтіяна, приєднання до МС дасть більший економічний ефект, ніж інтеграція до ЄС. За його оцінками, якщо членство в Митному союзі прискорить зростання ВВП України на 2,2-4% на рік, то інтеграція в ЄС - лише на 1,5%. Проте професор Київської школи економіки Олександр Шепіт дійшов протилежного висновку: створення зони вільної торгівлі з ЄС дозволить Україні прискорити темпи росту експорту на 4% на рік, а приєднання до ТС - лише на 1,5%.
Відповідно до зобов'язань, взятих при вступі до СОТ, Україна не має права підвищувати мита, зафіксовані на момент вступу. Тому, за оцінками експертів, єдиною можливістю для України вступити до Митного союзу, зберігши членство в СОТ, є зниження ставок членами Митного союзу до її рівня. "У випадку якщо Росія, Білорусь і Казахстан відмовляться знижувати ставки до рівня українських, що вкрай малоймовірно, Україна має право розпочати переговори з країнами-членами СОТ з метою узгодити з ними такий перегляд", - відзначає партнер юрфірми Astapov Lawyers Олег Мальський. Він не зміг прогнозувати перебіг таких переговорів, враховуючи неясність з тим, до якого рівня готові знижувати свої мита країни-члени МС.
Експерти сумніваються, що єдині митні правила не обмежать можливості для євроінтеграції України. "Після вступу будь-які переговори про зону вільної торгівлі Україна зможе вести лише разом з іншими учасниками Митного союзу. У такому разі треба буде розірвати діючі договори про вільну торгівлю", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Зараз Україна вільно торгує з країнами СНД і Македонією, на етапі ратифікації - угоду з Європейською асоціацією вільної торгівлі, також планується укласти угоди з ЄС, Ізраїлем, Сирією, Марокко, Канадою та Сінгапуром.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас