Нинішня система регулювання зернового ринку є неефективною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нинішня система регулювання зернового ринку є неефективною

Аграрний ринок
204
Експортне мито замість квот на експорт зернових культур - такий крок не допоможе подолати проблему зростання цін на внутрішньому ринку, вважає директор інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, повідомляє Deutsche Welle.
Експортні обмеження, як сказав економіст, не зупинили дорожнечу харчів. Натомість, зернотрейдери вже вимагають в судах відшкодування збитків та оскаржують законність квот.
"Нинішня система регулювання зернового ринку є неефективною, неринковою і такою, що не дає очікуваного результату", - каже експерт. Уряд же раніше офіційно проголосив, що метою квотування є стримування зростання цін на продовольство.
Бураковський пропонує розвивати конкуренцію на зерновому ринку та радить Україні ретельно виконувати зобов'язання, що їх вона взяла на себе як член Світової організації торгівлі.
Економіст відкинув припущення, що обмеження експорту не суперечить інтересам виробників зерна і є невигідним лише для зернотрейдерів. І.Бураковський нагадав, що великі зернові компанії України часто діють і як зернотрейдери. На його думку, збитків від урядових квот зазнали як торгівці, так і виробники.
Відзначимо, перший заступник голови адміністрації Президента України Ірина Акімова заявляла, що квоти на експорт зерна слід замінити митними заходами. Вона зазначила, що такою є вимога Президента Віктора Януковича. Запроваджені торік обмеження на експорт зерна втрачають чинність 31 березня.
Втручання держави в зерновий ринок свого часу викликало протести європейських та американських зернотрейдерів. Вони заявили про непрозорість визначення квот. Директор департаменту агробізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Жіль Мететаль назвав таке рішення "наміром провладних сил монополізувати експорт зерна". Він повідомив, що деякі зернотрейдери пішли з України, а решта "зазнає утисків і залякувань".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас