Високі ціни на нафту можуть призвести до наступної економічної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високі ціни на нафту можуть призвести до наступної економічної кризи

Енергетика
547
Висока ціна на нафту є загрозою світовому економічному зростанню. Про це у коментарі розповів аналітик Erste Group Рональд Штьоферлє.
"Як тільки ціна за барель сирої нафти перевищить 100 доларів США, можна припустити, що ОПЕК значно розширить видобуток, щоб уникнути тиску на економіку. Але є багато ризиків, які можуть призвести до зростання ціни на нафту", - зазначив експерт.
За його словами, навіть на тлі нинішньої недостатньої пропозиції, розпалювання революцій може ще більше підвищити ціну нафти, особливо в першій половині року. Аналітики Erste Group очікують, що середня вартість бареля нафти марки брент в 2011 році складе 124 дол. США.
"За попередніми розрахунками, підвищення ціни на нафту на 10% знизить валовий внутрішній продукт (ВВП) економіки США приблизно на 25 базисних пунктів. Згідно з даними МЕА частка витрат на нафту в 2010 році становила 4,1% ВВП. Якщо ціна протягом тривалого періоду перевищить 100 доларів США в 2011 році, цей показник може зрости майже до 5%, що характеризує критичний рівень економіки. Середня ціна 120 доларів США за барель нафти марки брент може означати 6% ВВП, при 150 доларів США за барель ця частка може підвищитися до 7,5% ВВП. Оскільки очевидно, що ОПЕК хоче утримувати розвиток економіки в будь-якому випадку, при такому сценарії можна припустити, що виробництво буде підвищено", - зазначив Штьоферлє.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас