Столиця залишиться без "Хрещатика" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столиця залишиться без "Хрещатика"

Казна та Політика
1384
Зараз у власності київської громади перебуває пакет у розмірі 25% +1 акція банку. Програма приватизації має забезпечити місту надходження 1,4 млрд. грн.
За словами члена бюджетної комісії Київради Сергія Мельника, сьогодні далеко не всі фракції в Київській міській раді готові підтримати "продажні" ініціативи виконавчого органу. Зокрема, заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Пузанов заявив, що банк, як і раніше, цікавий (КМДА), але як ефективний власник. "Київська міська державна адміністрація хоче або чинити істотний вплив на політику активу, яким володіє, або позбавлятися від нього, якщо економічно це більш доцільно", - уточнив він.
За його словами, КМДА ніколи не відкидала можливості приватизації пакета акцій або підприємства, які не є для міста стратегічними.
Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук також упевнений, що КМДА все ще піклується про банк, і в жодному разі не втратила до нього інтерес. "На зборах акціонерів банку 31 березня буде вирішено питання докапіталізації банку на 200 млн. грн., і КМДА увіллє в рамках додаткової емісії 50 млн. грн.", - повідомив "і" Гриджук.
Нагадаємо, в кінці 2007 р. КМДА повідомляла про готовність продати 23,7% акцій "Хрещатика" протягом найближчих трьох років за допомогою аукціону. Після чого адміністрація наростила пакет до 25% +1 акція в 2010 р. "Пакет розміром 25% +1 акція завжди значно дорожче пакета 25% -1 акція. Тому обсяг коштів, який був інвестований, збільшує ту вигоду, яку місто може отримати" , - говорить Олександр Пузанов.
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, у Києва є два шляхи: або викупити назад контрольний пакет акцій, або продати наявний. Але на викуп ще 25% акцій потрібні великі гроші, яких немає. "З огляду на всі обставини, дійсно, банк краще продати. Тоді хоч якісь кошти будуть", - констатує Охріменко.
Підтримує колегу і директор інвестиційно-банківського департаменту ІГ "Сократ" Володимир Клименко. "Базовий банк для міськадміністрації був би необхідний для контролю істотних потоків комунальних підприємств, проте покриття дефіциту в ситуації, що склалася, важливіше", - відзначає він.
Найбільш ймовірними покупцями, на думку експертів, є сьогоднішні акціонери банку - Андрій Іванов і Василь Хмельницький. "З огляду на сильні наслідки кризи і те, що банк належить до "середніх" з переважанням мережі в Києві, то значних гравців, які могли б зацікавитися в пакеті цього банку, не спостерігається", - говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас