МВФ: Дії рейтингових агентств дестабілізують ситуацію в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Дії рейтингових агентств дестабілізують ситуацію в Європі

Казна та Політика
305
Повідомлення про зниження рейтингів проблемних країн Європи, так само як і інші дії найбільших світових рейтингових агентств, мають "масштабний" побічний ефект для ситуації з борговими проблемами регіону та порушують фінансову стабільність в Європі, йдеться в повідомленні експертів Міжнародного валютного фонду (МВФ).
У звіті, підготовленому економістами Рабах Арезкі і Амаду С.Р. Сі за участю співробітника Маастрихтського університету Бертрана Канделона, повідомляється, що зниження рейтингів таких "відносно великих економік", як Греція і Португалія, надає системний вплив на всі країни-учасниці зони євро.
У дослідженні відзначається, що зниження рейтингів низки постраждалих від боргової кризи в Європі країн призвело до "зростання тиску" як на боргових, так і на фондових ринках.
"Цікаво, що тиску піддавалися фінансові ринки всього регіону, хоча рейтингові дії стосувалися в цілому невеликого числа країн, таких як Греція, Ісландія, Ірландія, Португалія та Іспанія", - йдеться у звіті фахівців МВФ.
Раніше з критикою дій рейтингових агентств виступали різні представники Європейського союзу, Європейського центрального банку та окремих країн регіону.
Публікація звіту МВФ за часом збіглася з рішенням аналітиків агентства Standard & Poor's знизити рейтинги Португалії та Греції - двох європейських країн з найбільш серйозними борговими проблемами.
Рейтинг Португалії у вівторок був знижений до "BBB-" з "BBB". Лише минулого тижня S&P опустило рейтинг цієї країни відразу на два щаблі, і в даний час Португалія близька до втрати рейтингу інвестиційної категорії.
Рейтинг Греції був знижений на два щаблі - до "BB-" з "BB+", нинішній рейтинг країни на три щаблі нижчий рейтингів інвестиційної категорії.
Аналітики S&P висловлюють побоювання, що і Португалія, і Греція будуть змушені реструктуризувати борги після 2013 року, що призведе до збитків власників облігацій.
S&P стало першим з рейтингових агентств, які відреагували на офіційну ратифікацію лідерами країн ЄС Європейського механізму стабільності.
Лідери країн Європейського союзу за підсумками березневого саміту прийняли пакет заходів для захисту євро в умовах кризи, а також погодили в загальних рисах створення постійного стабілізаційного фонду для надання фінансової допомоги проблемним країнам регіону - Європейського механізму стабільності.
На цьому тлі прибутковість 5-річних держоблігацій Португалії під час торгів у середу перевищила 9% вперше принаймні з 1997 року, коли агентство Bloomberg почало збір цих даних.
Крім того, вартість страхування португальських держпаперів від дефолту підскочила до рекордного рівня через зростання побоювань, що влада країни буде змушена оголосити про реструктуризацію боргу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас