S&P знову знизило рейтинг Португалії та Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знову знизило рейтинг Португалії та Греції

Казна та Політика
329
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's другий раз за минулий тиждень знизило суверенний рейтинг Португалії, відреагувавши на очікування ринку про швидке необхідне втручання ЄС у внутрішні фінансові справи країни.
Також агентство знизило свою оцінку надійності грецького державного боргу, ще далі загнавши відповідні папери за межу інвестиційної привабливості.
Рейтинг Португалії був скорочений у вівторок до рівня BBB-, що лише на один пункт вище межі інвестиційної привабливості. Примітно, що якщо за цим кроком підуть аналогічні пониження рейтингу країни з боку агентств Moody's і Fitch, то облігації Португалії почнуть прийматися ЄЦБ як забезпечення із п'ятивідсотковим дисконтом. Рейтинг Греції, чиї папери вже втратили інвестиційну привабливість, був знижений з BB+ до BB-. Однією з причин зниження рейтингу стали зростаючі побоювання ринку про те, що Греції і Португалії доведеться реструктуризувати свій зовнішній борг заради отримання підтримки від колег по ЄС. Подальші прогнози агентства стосовно обох країн залишаються негативними.
На тлі зниження рейтингу прибутковість португальських державних боргових інструментів продемонструвала стрімке зростання до нових максимумів. Так, прибутковість п'ятирічних облігацій вперше перевищила 9%, а для десятирічних бондів вона склала 7,8%. Подібна ситуація вкрай небезпечна для Португалії, якій незабаром не вистачить грошей для обслуговування і погашення своїх боргів. За оцінками експертів, Лісабон зуміє розплатитися за своїми зобов'язаннями в квітні і червні, після чого країні вже буде потрібна стороння підтримка. У ці два місяці влада Португалії має погасити держборг у розмірі 12,7 млрд дол.
Разом з тим, суверенні рейтинги Греції та Португалії можуть бути знижені S&P ще далі. Відповідно до заяв агентства, це може відбутися після публікації деталей створення Європейського стабілізаційного фонду. На зниження рейтингу Португалії також може вплинути перерахунок її фінансових показників за підсумками 2010 року, ініційований Євростатом.
Виявляється, у видаткову частину португальського бюджету не були включені ін'єкція ліквідності в 2 млрд євро для банку Banco Portugues de Negocios, а також низка кредитів для транспортних компаній на суму близько 500 млн євро. У результаті цього перерахунку показників дефіцит держбюджету за 2010 рік може зрости з поточних 7,3% до 8% ВВП.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас