Ъ: Борг під знесення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Борг під знесення

Валюта
973
Уряд вивчає можливість списання податкового боргу підприємств, що з'явився в 2008-2010 роках, на суму 20,4 млрд грн. Пробачити платникам можуть також майже 0,5 млрд грн пені за простроченими страховими платежами до Пенсійного фонду, але тільки у випадку реструктуризації основної суми боргу на два роки. Експерти вважають, що амністія може призвести до погіршення платіжної дисципліни, тому навряд чи Кабмін піде на неї.
Підприємці, які не платили податки останні три роки, можуть сподіватися на повне списання своїх невиконаних зобов'язань перед державою. Вчора урядовий уповноважений з питань дерегуляції госпдіяльності Михайло Бродський оприлюднив законопроект "Про амністію податкового боргу та штрафних санкцій і пені з оплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".
У прес-службі Держкомпідприємництва уточнили, що документ розроблений за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова і вже направлений на узгодження в міністерства і відомства. Законопроект передбачає списання податкового боргу юридичних осіб і фізосіб-підприємців по сплаті грошових зобов'язань перед бюджетами всіх рівнів, що утворився з 1 січня 2008 року по 1 січня 2011 року.
Амністії підлягає заборгованість за цей період, яка не була погашена до дати набрання цим законом чинності. При цьому звільнення від пені та штрафних санкцій по сплаті внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування буде можливим лише при укладенні підприємством договору з Пенсійним фондом про розстрочення боргу на 24 місяці з відстроченням першого платежу на 90 днів. Якщо підприємець протягом двох базових звітних періодів не буде оплачувати поточні пенсійні внески або частину боргу, договір розстрочки підлягає достроковому розриву. Запропонована амністія не стосуватиметься заборгованості, якщо щодо платника порушено кримінальну справу за умисне ухилення від сплати податків. Якщо таке звинувачення знімуть чи його не підтримає суд, борг можна буде списати протягом 60 днів.
За даними Бродського, сума податкового боргу бізнесу на 1 січня 2011 року склала 20,4 млрд грн, з них 19,1 млрд грн - борг юросіб. Що стосується заборгованості перед Пенсійним фондом, то вона склала 2,6 млрд грн, включаючи пеню та штрафи на суму 497 млн грн. Таким чином, всього може бути списано 20,9 млрд грн. "Люди хоч зможуть зітхнути вільно. Через суд ці борги вже не повернеш, бо в основному вони накопичуються або у банкрутів, або у майже банкрутів. Зате податкова, судді, адвокати дуже легко в такій ситуації отримують хабарі й відкати", - пише він у своєму блогу.
У прес-службі Державної податкової служби вчора не встигли сформулювати реакцію відомства на пропозицію пробачити недоїмку підприємцям. "Мені про цей документ нічого не відомо, але в будь-якому випадку перед засіданням Кабміну це питання буде розглянуто, і Микола Азаров оприлюднить свою позицію", - заявив прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко.
Амністія проводиться "з метою створення сприятливих умов для економічного розвитку країни та функціонування бізнесу", - йдеться в проекті закону. Однак підприємці назвали її дискримінаційною. "Цей законопроект спрямований на легалізацію бізнесу з 'сірої" зони. У той же час легально працюючий бізнес, в тому числі наші члени, які не мають такого боргу", - зазначила виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко, визнавши, що податкова амністія показала свою ефективність у деяких країнах.
"Така амністія дискредитує ідею чесного платника податків, підриває платіжну дисципліну і збільшує ризики наповнення держбюджету", - вважає директор економічних програм центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "У Грузії податкова амністія супроводжувалася посиленням контролю, тому такий досвід важко порівняти з Україною. Швидше за все ця ініціатива, якщо і буде реалізована, то в сильно зміненому вигляді", - вважає економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас