Слідом за гречкою з прилавків може зникнути і вівсянка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слідом за гречкою з прилавків може зникнути і вівсянка

Аграрний ринок
241
Підвищення цін на вівсяну крупу викликане зниженням урожаю вівса у поточному році.
Про це у телефонній бесіді з кореспондентом УНІАН повідомив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
"У 2009 році урожай вівса в Україні становив 731 тис. тонн, у 2010 році - 458 тис. тонн. Тобто, лише 63% від рівня 2009 року. По вівсу ми маємо практично таку саму тенденцію, як і по гречці, - поступове зниження виробництва, і це відображає загальну тенденцію українського сільського господарства: більша увага сільгоспвиробників до більш прибуткових культур, унаслідок чого сегментні культури випадають. Ця тенденція сформувалася не минулого року, а триває декілька років", - сказав Лапа.
За його словами, ціна на вівсяну крупу залежить від запасів вівса. "За даними Держкомстату про наявність зерна на підприємствах, які займаються переробкою і зберіганням, на 1 березня 2010 року запаси вівса були 33 тис. тонн, а на 1 березня 2011 року - 5,2 тис. тонн, тобто зниження майже у 6 разів. Не можна сказати, що запаси вівса зараз достатні. Такий порівняно низький показник запасів впливає на динаміку цін", - пояснив Лапа.
На думку експерта, до надходження нового урожаю на ринок навряд чи можна очікувати зниження цін. "А подальше підвищення ціни залежатиме не тільки від наявності зерна, але й від платоспроможності споживачів, але виключати цього не варто", - додав він.
Лапа уточнив, що "якщо дивитися по динаміці запасів, то (існують) дві проблемні позиції - це овес і гречка", по інших культурах зерна не бракує.
За останній місяць ціна за кілограм вівсяних пластівців зросла на 5-6 гривень, повідомляє ТСН. На тлі ажіотажу, що піднявся навколо зростання цін і дефіциту муки і гречки, зміна вартості вівсянки пройшла непоміченою. Тим більше, то ціни мінялися поступово. Так, наприкінці лютого вівсяні пластівці коштували 5 гривень за кілограм, потім - ціна зросла до 9 гривень. Зараз на прилавках магазинів нерідко можна знайти цей продукт за ціною 14-15 грн /кг.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас