Паливні стрижні в трьох реакторах АЕС в Фукусімі пошкоджені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паливні стрижні в трьох реакторах АЕС в Фукусімі пошкоджені

Енергетика
1388
Агентство з ядерної безпеки Японії повідомило, що паливні стрижні в реакторах 1,2 і 3 аварійної атомної електростанції (АЕС) в Фукусімі пошкоджені і висока ймовірність радіаційного витоку крізь захисні оболонки реакторів, передає РБК з посиланням на Reuters.
Слід зазначити, ситуація на АЕС залишається нестабільною. Напередодні з'явилися повідомлення, що в другому реакторі аварійної японської АЕС сталося часткове розплавлення паливних стрижнів. Влада країни вважає, що саме це послужило причиною підвищення рівня радіації в воді, що накопичилась всередині енергоблоку. Також стало відомо, що з другого реактора спочатку в турбінний зал, а потім за межі будівлі витікає вода з високим вмістом радіаційних речовин. За неофіційними даними, саме таким шляхом радіація могла потрапити в море поблизу АЕС.
Згодом у ґрунті біля аварійної АЕС "Фукусіма" в Японії було знайдено плутоній, що свідчить про пряме пошкодженні реактора.
Варто також відзначити, що американські і японські ЗМІ поширюють чутки про можливе самогубство Масатака Шіміцу - голови Tokyo Electric Power Company (TEPCO), керуючої компанії АЕС "Фукусіма".
Як стало відомо, глава TEPCO не показується на публіці з моменту аварії на АЕС. Його немає ні в офісі, ні у квартирі, крім того, М.Шіміцу не приймає участь у роботі держкомісії, яка займається ліквідацією наслідків аварії. Згідно з чутками, глава TEPCO міг накласти на себе руки або залишити Японію.
У той же час представники TEPCO відзначають, що, хоча М.Шіміцу і не показується на зборах, його підлеглі отримують вказівки від глави компанії, і він в курсі, що відбувається.
Раніше надійшла інформація про те, що М.Шіміцу може позбутися посади через катастрофу на АЕС, у результаті якої вартість акцій TEPCO впала майже на 70% після катастрофи і на тлі чуток про можливу націоналізацію.
Крім того, сьогодні новий землетрус стався на схід від японської префектури Фукусіма, де знаходиться аварійна АЕС. Повідомляється, що магнітуда поштовхів склала 6,4.
Напередодні, 28 березня, стало відомо, що в ґрунті біля станції були виявлені сліди радіоактивного урану. У морі біля АЕС рівень радіації перевищує норму в 1150 разів. Представники TEPCO визнали, що в реакторі другого енергоблоку станції сталося руйнування, і стрижні станції продовжують плавитися.
Нагадаємо, руйнівний землетрус 11 березня 2011 р. магнітудою 9,0 та цунамі зруйнували інфраструктуру північно-східних районів Японії і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до пожеж, декількох вибухів та витоку радіації на цьому підприємстві. Загальн кількість жертв землетрусу і цунамі перевищила 10 тис. чоловік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас