Ъ: НБУ дадуть розрахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: НБУ дадуть розрахунок

Казна та Політика
1805
Кількість скарг клієнтів банків на високу вартість розрахунково-касового обслуговування (РКО) досягла критичного рівня. Нацбанк (НБУ) в п'ятницю зажадав від кредитних установ відзвітувати про вартість РКО.
Банкіри вважають обґрунтованим підвищення розміру комісійних платежів, оскільки в попередні роки через жорстку конкуренцію утримували їх на низькому рівні.
Нацбанк зажадав від банків відзвітувати про вартість наданих ними послуг розрахункового обслуговування станом на 1 березня. У листі регулятора констатується, що цей збір інформації викликаний численними скаргами клієнтів на розміри комісій за розрахунково-касове обслуговування.
Банки мають право самостійно встановлювати відсоткові ставки та комісійну винагороду по своїх операціях. Але високі тарифи знижують обсяг безготівкових розрахунків та платіжну дисципліну, вважають в НБУ. При цьому з грудня 2006 року тариф Нацбанку за обробку кожного розрахункового документа в системі електронних платежів залишався незмінним - 35 коп.
Бізнесмени розповідають, що під час кризи багато підприємств намагалися перейти на обслуговування в держбанки, внаслідок чого останні суттєво підвищили вартість РКО для зниження потоку клієнтів. До аналогічних дій вдалися й інші банки, щоб зробити свої операції самоокупними.
"Багато банків протягом п'яти років вели неправильну демпінгову політику і знижували тарифи за послуги РКО до нуля, сподіваючись повернути витрачені на обслуговування клієнта гроші, продаючи кредити, - говорить член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.- Зараз кредити так активно не видаються, а платити зарплату співробітникам потрібно. Клієнти звикли до низьких тарифів, тому тепер обурюються". За його словами, комісія повинна "виходити в нуль" - покривати зарплату, оренду, житлово-комунальні послуги, програмне забезпечення. Собівартість платежу за РКО банкір оцінив в 1 євро (11 грн).
Проте президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко погоджується, що маржа деяких кредитних установ завищена. "Спостерігається ситуація, коли банки думають про свою прибутковість, але не думають про свою клієнтуру. Нацбанк правильно намагається визначити розміри комісій і вплинути на ситуацію", - говорить він. "Але банки самі визначають ставки, і вплинути на це може хіба що Антимонопольний комітет", - відзначає голова правління одного з середніх банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас