Жорстка економія створює Греції проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жорстка економія створює Греції проблеми

Казна та Політика
752
Політика жорсткої економії в Греції породжує зростання бюджетних проблем, а не їх скорочення. Причиною є зубожіння населення і руйнування національної економіки. До такого висновку дійшли фахівці Центру економічних досліджень Інституту глобалізації та соціальних рухів (ІГСО).
Греція залишається європейською лабораторією жорсткої економії: влада країни має намір в 2011 році посилити проведений курс, незважаючи на невдоволення суспільства. Негативні наслідки жорсткої економії виявилися в падінні на 9,1% (7,950 млрд євро) доходів бюджету за перші два місяці 2011 року в порівнянні з аналогічним періодом 2010-го.
Грецька влада має намір далі проводити курс жорсткої економії. "Для утримання контролю над бюджетом уряд передбачає отримати дві третини необхідних коштів від скорочення витрат і одну третину від збільшення податків та інших джерел, включаючи приватизацію. Зарплати, пенсії та соціальні допомоги залишаються під ударом", - говорить директор ІГСО Борис Кагарлицький.
Зарплата значної частини державних службовців впаде на 30%. "Будуть посилені трудові стандарти, а податкова база знову розшириться. Скороченню піддадуться знижки на іпотечні відсотки для громадян, житлові субсидії та компенсації за медичними видатками. 70% пенсіонерів позбудуться стандартної надбавки до пенсії. Нові заходи негативно позначаться на економіці та рівні життя", - переконаний Василь Колташов, керівник Центру економічних досліджень ІГСО. Безробіття в Греції продовжить зростати. Соціальна криза поглибиться, а бюджет не буде врятований.
Спасіння національних фінансів не є єдиною метою жорсткої економії, що здійснюється в Греції. Дана політика спрямована на здешевлення робочої сили, погіршення умов праці та ліквідацію соціальних гарантій. Успіхи Греції на цьому шляху ведуть до більшого поширення жорсткої економії в Європі. Згідно з даними Eurostat, в IV кварталі 2010 року індекс витрат на робочу силу в Греції знизився на 6,5%. У Греції за два перші місяці 2011 року в порівнянні з аналогічним періодом 2010-го на 18,36% скоротилася вербування нових працівників. Одночасно дедалі більше працівників переводяться компаніями на "гнучкі контракти". У 2010 році "гнучкими" виявилися 47% трудових договорів, укладених з новими працівниками, що відображає загальне погіршення оплати та умов праці.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас