Зростання імпорту може призвести до девальвації гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання імпорту може призвести до девальвації гривні

Казна та Політика
1658
Нарощування обсягів імпорту споживчих товарів з часом може мати негативні наслідки для стабільності курсу національної валюти.
Таку думку озвучили директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць та екс-голова Держфінпослуг Віктор Суслов.
За словами В.Геєця, є передумови для певного занепокоєння через зростання імпорту споживчих товарів. І проблема тут не стільки в збільшенні видачі кредитів населенню для придбання товарів іноземного виробництва (що для банків, до речі, є одним з основних способів виходу на рівень прибутковості). Головний ризик - макроекономічний, а саме стабільність курсу при зростанні інфляції. За прогнозом експерта, збільшення розриву між цінами на валюту і цінами на ринку може призвести до втрати цінової конкурентоспроможності економіки та формуванню умов для подальшого збільшення імпорту - а отже, і посилення загрози девальвації.
Високе боргове навантаження на економіку "з'їсть" результати економічного зростання, що, в кінцевому підсумку, призведе до зниження рівня життя більшості населення.
На думку Суслова, в українській економіці чітко намітився девальваційний цикл розвитку. Він проявляється в тому, що значне знецінення нацвалюти в 2008 році стимулювало експорт і зменшило дефіцит торговельного балансу. Одночасно навіть за таких сприятливих умов імпортозаміщуюче виробництво (скажімо, побутової техніки) у державі не з'явилося, більше того, деякі вітчизняні галузі (зокрема, автопром) не втрималися "на плаву".
Це призвело до того, що навіть при більш високих цінах на імпорт попит на них відновився. Подорожчання ж енергоресурсів через девальвацію розкручує інфляцію (при стабільному курсі) та збільшує таким чином дефіцит торговельного балансу. Фактично Україна повертається до того, що було в 2008 році. За словами експерта, інтенсифікація споживчого кредитування лише прискорює цей процес.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас