Обама: Каддафі повинен бути притягнутий до відповідальності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама: Каддафі повинен бути притягнутий до відповідальності

Казна та Політика
319
Лівійського правителя Каддафі слід притягнути до відповідальності за жорстокі дії щодо цивільного населення. Про це заявив у традиційному радіозверненні президент США Барак Обама. У теж час він закликав владу в Тріполі припинити напади на мирних громадян. "Ті, хто відповідає за насильство, повинні бути притягнуті до відповідальності", - цитує Обаму агентство dpa.
Вірні Каддафі війська повинні бути відведені від міст, що відкриє можливість доставки гуманітарної допомоги населенню, сказав президент. Він високо оцінив міжнародну акцію в Лівії, під час якої "досягнуто важливих успіхів". "Каддафі втратив довіру свого народу та легітимність перебування при владі. Надії лівійського народу повинні стати реальністю", - підкреслив Обама.
Президент відзначив, що Сполучені Штати будуть ухвалювати лише обмежену участь в акціях у Лівії. Вашингтона не має наміру направляти в цю північноафриканську країну сухопутні війська. Командування операцією із забезпечення рішення про створення зони, забороненої для польотів, і ембарго на поставки озброєнь тепер переходить від американців до партнерів з НАТО. Готовність надати підтримку багатонаціональній акції висловили й арабські держави, наприклад, Катар і Об'єднані Арабські Емірати, які виділили бойові літаки.
За словами Обами, операція в Лівії відповідає національним інтересам США. Якби Каддафі, який пригрозив влаштувати криваву бойню, виконав свою обіцянку, це призвело б до дестабілізації ситуації в усьому регіоні, сказав президент США.
Тим часом агентство DAPD повідомляє про намір Обами виступити в понеділок із заявою про ситуацію в Лівії. Як заявив представник Білого дому, президент має намір обґрунтувати своє рішення про військове втручання з метою захисту мирного населення.
Раніше на адресу американської адміністрації пролунала критика в тому, що мета цієї акції роз'яснені недостатньо чітко. Як очікується, у своїй промові Обама, зокрема, висловиться щодо посилення ролі НАТО в багатонаціональній операції й оголосить про обмеження участі американських військовослужбовців у прямих воєнних діях
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас