Росія може загальмувати дії ООН у Кот-д'Івуарі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може загальмувати дії ООН у Кот-д'Івуарі

Казна та Політика
332
Сполучені Штати визнали Алассана Уаттара законним президентом західноафриканської держави Кот-д'Івуар. У повідомленні, розміщеному на інтернет-сайті Білого дому в п'ятницю, 25 березня, йдеться, що президент США Барак Обама вимагає від колишнього глави держави Кот-д'Івуар Лорана Гбагбо в інтересах свого народу відмовитися від подальшої боротьби за владу.
За підсумками президентських виборів, що відбулися в Кот-д'Івуарі 28 листопада 2010 року, і чинний глава держави Гбагбо, і лідер опозиції Уаттара оголосили про свою перемогу. Відтоді в країні йдуть озброєні зіткнення, що загрожують розколом країни. Світове співтовариство визнало, що вибори в Кот-д'Івуарі пройшли чесно і справедливо і завершилися перемогою Алласана Уаттара. Північ підтримує в основному Уаттара, південь - Гбагбо.
Рада Безпеки ООН має намір в кінці березня провести спеціальне засідання, щоб обговорити нові санкції стосовно Лорана Гбагбо і його найближчих прихильників, повідомляє в суботу, 26 березня, агентство АР. Основою для нової резолюції має стати проект, запропонований Францією і Нігерією. Серед вимог, що містяться в ньому, - негайне припинення насильства проти мирного населення, відмова від використання важкого озброєння в бойових діях, а також відмова Гбагбо від подальшої боротьби за владу. Повноваження миротворчих сил ООН, що знаходяться в Кот-д'Івуарі, планується розширити.
Поки не ясно, чи вдасться Радбезу досягти єдності. Російський представник в ООН Віталій Чуркін, за повідомленням агентства Reuters, саркастично заявив журналістам: "Ще одна велика війна - це саме те, що нам треба". За оцінками ООН, з початку конфлікту кількість біженців у Кот-д'Івуарі перевищила один мільйон осіб.
У 2003-2007 роках в Кот-д'Івуарі вже йшла громадянська війна між північчю і півднем. Тоді перемогу отримали прихильники Гбагбо за підтримки Франції, але зараз Париж змінив фаворита, відзначає агентство AFP.
Кот-д'Івуар - світовий лідер з експорту какао-бобів, крім того, країна посідає третє місце у світі з експорту зерен кави. З початку конфлікту експорт цієї продукції було фактично припинено.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас