Японія закликає СОТ не реагувати на ядерну кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія закликає СОТ не реагувати на ядерну кризу

Казна та Політика
385
Японія застерегла країни-члени Світової організації торгівлі від надмірної реакції на ядерну кризу, що виникла в результаті аварії на АЕС у префектурі Фукусіма, спровокованої недавніми стихійними лихами. Складна ситуація на АЕС і витоки радіації спричинили введення обмежень і заборони на імпорт японської продукції в різних країнах світу з побоювань ввезення опромінених товарів, передає РБК з посиланням на Kyodo News.
Офіційно своє прохання посол Японії в СОТ Йоічі Отабе має намір висловити своїм колегам на засіданні комітету з питань торговельних переговорів, яке буде першим після землетрусу, що стався 11 березня ц.р. Вони мають намір закликати членів організації дотримуватися базової угоди СОТ, що забороняє торговельні обмеження, не засновані на наукових висновках.
Побоювання з приводу безпеки сільськогосподарської та молочної продукції з Японії поширюються в глобальному масштабі разом зі зростанням рівня радіації вище допустимої норми в північно-східних районах країни. Австралія, Сінгапур, США, Гонконг, Філіппіни, Канада і Росія ввела заборону на ввезення деяких видів сільськогосподарської продукції з префектур близьких до АЕС "Фукусіма-1". Країни, що не застосували подібні обмеження, посилили контроль і аналіз ввезених товарів.
11 березня 2011 року в Японії сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого склала 9,0 (за даними Японського метеорологічного управління). Це найпотужніший землетрус у Японії з XIX століття. За останніми даними, число загиблих і зниклих безвісті в результаті розгулу стихії склало понад 27 тис. осіб.
Підземні поштовхи і подальше цунамі заподіяли північно-східним районам країни величезний збиток, який оцінюється приблизно в 308 млрд дол. На атомному комплексі в Фукусімі (станції "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2"), де відбулося вже кілька вибухів і продовжується витік радіації, введено режим надзвичайної ситуації.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас