ЄБРР: Реформі в аграрній сфері України заважає корупція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР: Реформі в аграрній сфері України заважає корупція

Аграрний ринок
354
Мінливий інвестиційний клімат та високий рівень корупції заважають Україні здійснити структурні зміни в аграрному секторі.
Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив директор департаменту агробізнесу Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Жиль Меттеталь.
За його словами, саме ці чинники змусили багатьох потенційних фінансових донорів переорієнтуватися, наприклад, на Бразилію та інші благодатні в інвестиційному сенсі країни. "А ті компанії, які вже вкоренилися на українському зерновому ринку, піддаються утискам і залякуванням. Залишається єдиний вихід - згортати виробництво", - підкреслив представник ЄБРР.
За його словами, інформація про наміри провладних сил в Україні монополізувати експорт зерна надходила в лондонський офіс ЄБРР постійно. Причому, скаржилися як мультинаціональні компанії, так і суто українські - не на розмір квот, а на неможливість при такому стані справ реалізовувати інвестиції, надані Європейським банком реконструкції та розвитку.
Меттеталь зазначив, що в Бразилії до недавнього часу теж вважали, що аграрний сектор без державного контролю просто не виживе. "Але наважилися, лібералізували ринок, запровадили механізм доврожайного фінансування, який дає можливість щорічно залучати 20 млрд дол. у вигляді авансу під урожай. Нещодавно Бразилію з навчальною поїздкою відвідали українські службовці і дивувались тим структурним змінам, які відбулися в аграрній сфері", - додав він.
"ЄБРР - не політична організація, тому ми не переслідуємо жодних політичних цілей і не виступаємо політичними радниками. Ми лише прагнемо передати владі наш основний меседж: в України є сприятлива, я б сказав, фантастична можливість стати одним з провідних постачальників продовольства при катастрофічному недоліку його в світі. Не втратьте її і скористайтеся нею повністю! При притоку інвестицій, належних умов для ведення бізнесу Україна, Росія і Казахстан можуть задовольнити половину світової потреби в зернових", - підкреслив директор департаменту агробізнесу ЄБРР.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас