Експерти не чекають до кінця року сильних коливань на ринку кольорових металів через Японію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти не чекають до кінця року сильних коливань на ринку кольорових металів через Японію

Казна та Політика
377
Ситуація в Японії, економіка якої постраждала від руйнівного землетрусу, не зробить істотного впливу на попит і рівень цін на кольорові метали, вважають більшість опитаних "Інтерфаксом" експертів і учасників ринку. Незважаючи на те, що ця країна є великим споживачем, набагато більший вплив на ситуацію на ринку робить Китай, який споживає в рази більше кольорових металів.
У "Російській мідній компанії" заявили "Інтерфаксу", що торгують міддю в основному через біржу. "Прямі контракти у нас якщо і є, то на невеликі обсяги", - сказав представник компанії. За його словами, незважаючи на серйозність лиха в Японії, промислові об'єкти країни були порушені несильно. Крім того, в Японії багато зарубіжних виробництв, тому в РМК не чекають "ні різких стрибків, ні різких падінь".
В УГМК вказали на те, що ціна на мідь носить спекулятивний характер (за аналогією з ціною на нафту) і до реальних коливань попиту стосунку не має. Швидше навпаки - довгостроковий попит на мідь пригнічується зростанням ціни, бо відбувається матеріалозаміщення алюмінієм. "Що стосується Японії, то в масштабах японської економіки потреби в матеріалах на відновлення інфраструктури не такі вже й великі. Викликані ними коливання попиту на метали потонуть у коливаннях, пов'язаних з ринковою кон'юнктурою, динамікою курсу валют, їх впливом на обсяг замовлень японського машинобудування і т. п. Точно оцінити не може ніхто, навіть японці; поки ми очікуємо, що вплив землетрусу на ринок міді залишиться в межах статистичної похибки", - заявили в УГМК.
За даними УГМК, жодна російська компанія не здійснює прямих поставок міді і мідної продукції до Японії. Загальний імпорт Японії з Росії в 2010 році склав $16,136 млрд, з них 75% - енергоносії всіх видів, 7% - морепродукти, 6% - алюміній, 2,7% - сталь, 1,3% - нікель.
У ВАТ "ГМК "Норільський нікель" (РТС: GMKN) заявили, що не хотіли би зараз говорити про можливі наслідки землетрусу і цунамі. Загалом у компанії вважають, що на ринку буде короткострокове падіння, яке потім виллється у зростання, як це, наприклад, було після землетрусу в Китаї в 2009 році.
У ОК "РусАл" чекають зростання попиту на алюміній в середньостроковій і довгостроковій перспективі у зв'язку з необхідністю відновлення інфраструктури країни. Поки ж компанія зіткнулася із запитами ряду клієнтів, які змушені переносити виробництва на незачеплені стихією території і задіяти альтернативні порти. "РусАл" готовий піти назустріч своїм клієнтам і скоригувати обсяги і терміни поставок, а також логістичні схеми, говорять в компанії.
Що стосується аналітиків, то багато з них поки що взагалі не бралися за оцінку впливу японських подій на світовий ринок кольорових металів. Деякі налаштовані дуже позитивно й у середньостроковій перспективі чекають підвищуючого тренду.
Дмитро Смолін з "Уралсибу" (РТС: USBN) вважає, що найближчим часом ми побачимо зниження попиту з боку Японії за рахунок скорочення споживання, викликаного частковим припиненням виробництва в цій країні. На його думку, попит з боку Японії буде скорочуватися протягом приблизно 6 місяців. "Надалі ж попит з боку цієї країни як на кольорові метали, так і на сталь, зросте, і це більш ніж компенсує зниження", - заявив аналітик. На його думку, російські компанії можуть виграти від зростання попиту і цін на свою продукцію, проте це, швидше за все, відбудеться вже в 2012 році.
Начальник відділу виробничого аудиту АКГ "МЕФ-Аудит" Олександр Победаш, який спеціалізується на кольоровій металургії, вважає, що ціна на продукцію галузі буде рости не тільки у зв'язку з подіями в Японії, але й у зв'язку з ситуацією в Лівії, оскільки кольорові метали необхідні для виготовлення озброєнь.
"Японці активно використовують сплави алюмінію в будівельних матеріалах. І в першу чергу від цього, звичайно, виграє "РусАл", оскільки це єдина компанія в країні, яка виробляє первинний алюміній, з якого можна отримати всі сплави. Але і виробники вторинного алюмінію теж виграють у цій ситуації, оскільки виробництво деяких його сплавів більш економічно. "Норнікель", який виробляє рідкісні і кольорові метали, теж буде у виграші. Ціна на мідь зросте, тому що необхідно відновлювати електромережі в постраждалих від стихії районах Японії. Що стосується цинку, то він почне підростати з відновленням японського автопрому, а вірніше, запуску зупинених виробничих потужностей", - вважає експерт.
Аналітик УК "Альфа-Капітал" Дмитро Чернядьєв звертає увагу на те, що з точки зору як ціни, так і обсягів попиту, ситуація в Японії - не той фактор, який варто ставити на перше місце. "Вона великий споживач: за підсумками 2010 року на цю країну припало приблизно 5% споживання алюмінію в світі, приблизно стільки ж міді, 4,2% цинку і близько 12% нікелю. Однак флагманом і рушійною силою в питанні впливу на світовий ринок і ціни є все-таки Китай", - зазначив експерт. Він згоден з тим, що після невеликого спаду попит на кольорові метали наздожене і перевищить колишній рівень, однак темпи відновлення незрозумілі зараз не тільки аналітикам, а й самій Японії. Ймовірно, це станеться вже в 2012 році.
З точки зору ціни до кінця року добре будуть виглядати мідь і олово, непогано - нікель, а ось цинк і алюміній мають обмежений потенціал росту, вважає аналітик. "Тут треба дивитися не тільки на обсяг попиту, а й на обсяг пропозиції. За алюмінію пропозицію з лишком перекриває попит", - сказав Д.Чернядьєв.
Михайло Стіскін з "Трійки Діалог" (РТС: TROY) сумнівається, що події в Японії нададуть значний вплив на ринок кольорових металів все з тієї ж причини - ця країна не такий вже серйозний споживач.
З ним солідарний і Максим Матвєєв з ING. Він чекає зниження в II кварталі і поновлення зростання в II півріччі за рахунок відновлення машинобудування та будівельного сектора країни. Однак аналітик вважає, що це навряд чи будуть настільки серйозні обсяги, щоб вони могли вплинути на глобальний ринок.
Юрій Волов з Банку Москви "окрім цього, звертає увагу на те, що ринки кольорових металів - біржові, і їх гравці дивляться далеко вперед". Незважаючи на короткострокове зниження обсягів, ціни на метали відреагували не так сильно", - зазначив експерт. На його думку, для російських виробників і продавців кольорових металів ситуація в Японії "не несе в собі ні великих загроз, ні великих можливостей".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас