НБУ збирається змінити інструкцію про міжбанківський переказ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ збирається змінити інструкцію про міжбанківський переказ

Казна та Політика
531
Національний банк України (НБУ) розробив проект змін до інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затвердженої постановою N320 від 16.08.2006.
Проект змін до інструкції, текст якого розміщений на сайті регулятора, розроблений з метою забезпечення реалізації окремих норм Податкового кодексу, Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", Закону про внесення змін до Закону "Про виконавче провадження", а також створення рівних умов для підключення небанківських установ до СЕП.
Згідно із запропонованими змінами, банк буде зобов'язаний посилати повідомлення про відкриття кореспондентського рахунку банку-кореспондента до відповідного органу державної податкової служби протягом трьох робочих днів з дня відкриття кореспондентського рахунку (включаючи день відкриття). Порядок надання, форма і зміст повідомлення про відкриття кореспондентського рахунку визначаються законодавством України.
Крім того, згідно зі змінами, банк буде зобов'язаний в порядку, визначеному законодавством, повідомити державного виконавця про відкриття кореспондентського рахунку банку-кореспондента, відносно якого в банку існує публічне обтяження рухомого майна, накладене державним виконавцем, і зупинити власні витратні операції банку-кореспондента з такого кореспондентського рахунку на суму обтяження.
Також, за проектом змін до інструкції, інша (небанківська) установа має право на роботу в СЕП за умови наявності у нього:
- ліцензії на здійснення переказу коштів або розрахунково-клірингову діяльність;
- сплаченого зареєстрованого статутного капіталу не нижче за розмір, передбачений статтею 31 Закону України "Про банки і банківську діяльність";
- програмно-технічних засобів, аналогічних САБ, а також організаційній і технологічній готовності для роботи в СЕП.
Для отримання права на роботу в СЕП установа подає до Нацбанку клопотання, яке повинне містити обгрунтування необхідності безпосередньої участі в СЕП. За проектом, рішення про участь установи в СЕП приймається постановою правління Нацбанку.
Зауваження і пропозиції до проекту акту приймаються до 28 квітня 2011 року.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас