США віддали кілька мільйонів, вкрадених при Лазаренку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США віддали кілька мільйонів, вкрадених при Лазаренку

Казна та Політика
1124
За інформацією, якою володіє колишній заступник генпрокурора Микола Обіход, Сполучені Штати вже перерахували до державного бюджету України 3 млн., які раніше належали колишньому партнеруі по бізнесу екс-прем'єра Павла Лазаренка Петру Кириченку, пише "Дело".
"21 жовтня 2008 року Окружний суд США Північного округу штату Каліфорнія затвердив Наказ про відшкодування збитків України Петром Кириченком, згідно з яким останній повинен сплатити України $3 млн. з його заарештованих грошових коштів. За деякими даними, зазначені кошти вже надійшли до державного бюджету України", - йдеться в матеріалі екс-прокурора.
Як відомо, гроші Петра Кириченка на закордонних рахунках, як і грошові кошти Павла Лазаренка, були арештовані в кінці 90-х років, а сам він певний час проходив як співучасник злочинів, скоєних втікачем прем'єр-міністром. Петро Кириченко був узятий під варту американськими правоохоронними органами через півроку після затримання Лазаренка в 1999 році, якому на той момент в Америці висунули звинувачення в здирстві, відмиванні грошей і шахрайстві.
Проте в процесі слідства Кириченко почав активно співпрацювати з американським звинуваченням, давати свідчення проти колишнього прем'єра, в результаті чого став ключовим свідком у "Справі Лазаренка".
Навесні 2000 року Кириченко та правоохоронні органи США підписали угоду, згідно з якою українець добровільно передав американській прокуратурі всі наявні в нього речові докази, вказав, кого в Україні корисно допитати, а також сплатив переліт до Сполучених Штатів двох свідків з України. Тоді ж він був відпущений на свободу.
Також Кириченко сплатив до держбюджету США $3 млн. в якості "добровільної компенсації". Очевидно, саме ця сума і була нещодавно передана Україні. В даний час Кириченко разом з сім'єю мешкає в США.
Нагадаємо, відповідно до свідчень Петра Кириченка, які він дав американському слідству, будучи прем'єр-міністром, Павло Лазаренко лобіював бізнес-інтереси Кириченка і при цьому вимагав у нього гроші. Він стверджував, що передавав Лазаренку значні суми, а також зробив його співвласником своєї компанії. "Я погодився віддати йому 50% прибутку і 50% самої компанії", - заявляв бізнесмен американському суду в 2004 році і пояснив, що в іншому випадку прем'єр-міністр не дозволив би йому вести свій бізнес.
У 2008 році Федеральний окружний суд Сан-Франциско зобов'язав екс-прем'єра Лазаренка повернути Кириченку $19,5 млн., які він отримав шляхом здирства. Нагадаємо, до теперішнього часу Україні вдалося отримати лише фінансову компенсацію від Швейцарії на суму приблизно $10 млн. за скандальну закупівлю збірних будиночків для українського уряду, яка була здійснена Кабміном Павла Лазаренка в 90-х роках за посередництва Петра Кириченка. Вартість цієї закупівлі була завищена майже у два рази.
За дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова Міністерство юстиції України в 2011 році має розпочати активну кампанію з повернення коштів, незаконно виведених з України екс-прем'єр-міністром Павлом Лазаренком. "Ми отримали від Кабміну доручення юридичними інструментами домогтися повернення активів, доведених судом, що вони незаконно були вилучені з державного бюджету. Це досить складний процес, він починався досить давно, - раніше заявляв міністр юстиції Олександр Лавринович. - На сьогодні ми відновили роботу з пошуку партнерів у США, ми працюємо в цьому напрямку, щоб український бюджет поповнився сотнями мільйонів американських грошей".
Про поновлення зусиль з повернення виведених Лазаренком грошей раніше заявляв і міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. "Я переконаний в тому, що ми продовжимо ці зусилля. Вони непрості, є дуже багато інтересів, дуже багато юридичних зачіпок, якими користуються адвокати з різних сторін", - зазначив міністр. За його словами, цей процес був припинений після приходу до влади Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко.
Павло Лазаренко був затриманий в аеропорту Нью-Йорка 12 років тому за порушення візового режиму, за підозрою у спробі нелегально проникнути в США. Він звернувся до американської влади з проханням надати йому політичний притулок, однак замість цього Лазаренку були пред'явлені звинувачення в здирстві, відмиванні грошей і шахрайстві.
Обсяг коштів, які були на рахунках Лазаренка і були заарештовані в США, досягає $280 млн.
На початку березня радник Генеральної прокуратури Михайло Потебенько повідомив, що в Генеральній прокуратурі України відновлено розслідування кримінальних справ проти екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас