МВФ наполягає на проведенні девальвації білоруського рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ наполягає на проведенні девальвації білоруського рубля

Казна та Політика
646
Міжнародний валютний фонд (МВФ) вважає, що девальвація білоруського рубля необхідна для того, щоб виправити критичну ситуацію з платіжним балансом. З такою заявою в інтерв'ю Reuters виступив глава місії МВФ в Білорусії Кріс Джарвіс. "Ми справді вважаємо, що девальвація - це хороша ідея. Втім, це не єдиний вихід. В якості альтернативи може виступити посилення грошової, бюджетної, кредитної та зарплатної політики", - вважає він.
Між тим посилення політики вимагатиме зниження бюджетного дефіциту нижче 3% від ВВП (запланованих на поточний рік), а також різкого збільшення облікової ставки. Двома тижнями раніше НББ підняв її з 10% до 12% при інфляції за підсумками минулого року в 9,9%. "Наразі влада ще має вибір між двома цими варіантами. Але час для прийняття рішення спливає", - попередив Джарвіс.
В даний час Білорусь зіткнулася зі справжньою валютною кризою - перекоси в платіжному балансі змусили владу обмежити купівлю іноземної валюти компаніями. Це негайно викликало паніку серед населення, що кинулося скуповувати долари, євро та іншу валюту. Масла у вогонь підлили наполегливі рекомендації МВФ девальвувати національну валюту як мінімум на 20%.
На цьому тлі Національний банк Білорусії витратив 20% своїх золотовалютних резервів, щоб задовольнити ажіотажний попит, проте в кінцевому результаті здався і обмежив потоки іноземної валюти банкам (а ті, у свою чергу, населенню).
На думку експертів, країна зараз пожинає плоди високих цін на нафту та передвиборчої кампанії президента Білорусії Олександра Лукашенка, який наприкінці минулого року збільшив зарплати бюджетникам та інші соціальні видатки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас