Профспілки: Прожитковий мінімум має бути не менше 2500 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілки: Прожитковий мінімум має бути не менше 2500 грн

548
Прожитковий мінімум неможливо скасувати, адже це поняття прописане у Конституції України. Про це повідомляє прес-служба Національного форуму профспілок України.
Як повідомлялося, днями Віктор Янукович запропонував відмовитися від поняття "прожитковий мінімум". Слідом за главою держави схожі заяви висловили міністри та провладні політичні сили. У НФПУ назвали такий підхід "профанацією".
"Скасування прожиткового мінімуму – це профанація. Або Президент не так висловився, або його не так зрозуміли. Адже просто скасувати прожитковий мінімум неможливо, бо це поняття прописане в Конституції, у Статті 46, - і до нього прив’язані соціальні виплати", - зазначив голова НФПУ Мирослав Якібчук.
За його словами, головна проблема прожиткового мінімуму в Україні полягає у тому, що він розраховується за стандартами 2000 року і не має нічого спільного з реальною сумою місячного проживання.
Якбічук нагадав, що півроку тому НФПУ проводив соціальний експеримент, в ході якого учасники з різних регіонів місяць виживали на суму тодішнього прожиткового мінімуму у 907 грн. Тоді учасники довели, що повноцінно вижити на прожитковий мінімум неможливо, і він має складати не менше 2356 грн.
"Згідно з бюджетом, на цей рік закладено зростання прожиткового мінімуму до 953 грн. Це абсолютно нереальна цифра, адже з урахуванням інфляції ця сума має бути не менш ніж 2500 грн. Український прожитковий мінімум, як зазначив Президент, дійсно ганебний. Але його треба не вилучати з бюджету, а підвищувати до реального рівня. І тоді не важливо, як термін, до якого будуть прив’язуватися інші соціальні витрати будуть називатися. Це може бути і "прожитковий мінімум", як це є сьогодні в Україні, чи "межа бідності", - тобто половина середньої зарплати, - до якої прив’язується соціальна політика в Європі", - підкреслив голова НФПУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас