Міненерговугілля пропонує до 2012 р. скасувати ПДВ на імпорт нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерговугілля пропонує до 2012 р. скасувати ПДВ на імпорт нафти

Енергетика
242
Міністерство енергетики та вугільної промисловості для стабілізації цінової ситуації на ринку нафтопродуктів країни пропонує внести до Податкового кодексу зміни щодо значного зниження акцизу на світлі нафтопродукти, а також додати в документ пункт про скасування податку на додану вартість (ПДВ) на імпортовану нафту.
Згідно з документом, який розроблений міністерством і є у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", затвердити нульову ставку ПДВ на операції з ввезення в Україну сирої нафти Міненерговугілля пропонує до 1 січня 2012 року.
У міністерстві вважають, що подібні заходи допоможуть збільшити переробку на нафтопереробних заводах (НПЗ) країни, знизивши, тим самим, залежність України від імпортного палива, частка якого на ринку країни вже перевищує критичну позначку в 50%.
Крім цього, Міненерговугілля пропонує повернутися до старих ставок акцизного збору, які діяли в Україні до 1 січня 2011 року, зокрема, знизити акциз на бензин на 27,5% - з EUR182/тонна до EUR132/тонна.
Міністерство вважає за необхідне значно знизити акцизний збір і на дизельне пальне. Акциз на дизпальне з вмістом сірки більше 0,2% Міненерговугілля пропонує знизити на 27,8% - з EUR90/тонна до EUR65/тонна; з вмістом сірки від 0,035% до 0,2% - на 27,5%, з EUR90/тонна до EUR65/тонна; з вмістом сірки 0,005% до 0,035% - на 27,4%, з EUR62/тонна до EUR45/тонна; з вмістом сірки не більше 0,005% - на 28,6%, з EUR42/тонна до EUR30/тонна.
У той же час Міненерговугілля вважає за необхідне зберегти акциз на скраплений газ, який був введений з 1 січня поточного року і в даний час складає EUR40/тонна.
У пояснювальній записці до документа зазначено, що міністерство пропонує знизити ставки акцизних зборів тимчасово, але разом з тим не повідомляє, на який конкретно період.
Як повідомлялося, в кінці січня 2011 року Україна розпочала спеціальне розслідування щодо імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів незалежно від країни походження. Передбачалося, що результатом розслідування буде запровадження в Україні мит на імпортні нафтопродукти, які за заявами чиновників вже майже досягли частки в 50% ринку.
Українські НПЗ неодноразово заявляли, що на тлі введення мит готові значно збільшити переробку сировини і наростити випуск пального.
Разом з тим проти запровадження мита від гравців ринку активно виступали великі мережі автозаправних станцій, які є залежними від імпорту. Вони прогнозували, що запровадження мита є чинником значного подорожчання нафтопродуктів у роздробі.
Пізніше прем'єр-міністр України Микола Азаров і міністр палива і енергетики України Юрій Бойко заявили, що питання запровадження мит на тлі зростання світових котирувань на нафту і нафтопродукти неактуальне.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас