ДКЦПФР охолодить маніпуляторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР охолодить маніпуляторів

Фондовий ринок
364
ДКЦПФР схвалила проект рішення "Про затвердження Порядку запобігання маніпулюванню цінами під час здійснення операцій з цінними паперами на фондовій біржі". Одночасно з цим комісія скасувала раніше прийняте рішення щодо маніпуляцій на фондовій біржі, яке містило низку спірних трактувань. "Був прийнятий документ, який вже готовий для узгодження з іншими органами. З цією редакцією погодилися і професійні учасники ринку", - повідомив директор департаменту методології і регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексій Тарасенко. Головним моментом нового документа, як зазначає він, є більш правильний механізм запобігання біржовим маніпуляціям. Зокрема, нова версія рішення ДКЦПФР припускає, що встановлювати факт маніпуляції буде не фондова біржа, а сама комісія на підставі поданих біржею даних про будь-які підозрілі операції.
Представники бірж та інші учасники фондового ринку в цілому задоволені новою версією документа. Перших особливо тішить вже згадане переформатування механізму контролю за маніпуляціями. Адже раніше формально на біржу покладався обов'язок не допускати маніпуляційні угоди за допомогою програмних торговельних систем. Але, по-перше, відповідних електронних систем для такого контролю в бірж немає, а по-друге, немає і такої практики у міжнародному досвіді. "Виходячи з міжнародної практики, біржа лише моніторить подібні явища. Тому, згідно з новим документом, біржа зобов'язується просто інформувати держкомісію про ознаки маніпулювання, а регулятор вже приймає відповідні заходи", - пояснює Богдан Лупій, член наглядової ради біржі ПФТС.
Важливим моментом, відзначають біржовики, є і те, що тепер крім загальних ознак маніпуляцій комісія також запропонувала біржам встановити кількісні показники, на основі яких угоди будуть зараховуватися в ранг підозрілих. Тому після набрання новим документом чинності біржам доведеться розробити такі критерії, прописати їх у своїх правилах і застосовувати при моніторингу маніпуляційних операцій.
Однак цим плюси нового документа не вичерпуються. "Попередній проект комісії містив неоднозначні формулювання, за якими операції з цінними паперами, які є нормальною практикою учасників ринку, можна було б віднести до дій з маніпулювання", - говорить керуючий директор інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов. Так, наприклад, раніше через нечіткі трактування під маніпуляції могли потрапляти угоди репо (купівля-продаж цінних паперів із зобов'язанням зворотного викупу), проте у новій версії документа вони були винесені до переліку "недоторканних" операцій. У новому проекті комісії також зазначено, що маніпулюванням не є дії маркетмейкерів, держорганів та учасників процедури первинного розміщення цінних паперів. "Чимало уваги в законопроекті приділено питанням переліку і визначення того, хто може виступати маніпулятором. До таких осіб додані клієнти торговця", - коментує нововведення член ради асоціації "Українські фондові торговці" Олег Швець. Адже часто саме клієнт, подаючи заявки на ті чи інші дії торговцю, може маніпулювати ринковою ціною паперу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас