Укрексімбанк став аргонавтом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрексімбанк став аргонавтом

Казна та Політика
1295
За наявною в розпорядженні "ЭИ" інформацією, 23 березня Львівський апеляційний госпсуд залишив у силі рішення Господарського суду Чернівецької області, який звернув стягнення на єдиний майновий комплекс ТОВ ВКТ "Арго" (Хотинського заводу "Арго") у зв'язку з невиконанням зобов'язань перед банком у розмірі близько $100 млн.
Після девальвації гривні, яка до кінця 2008 р. просіла відносно долара на 75%, Укрексімбанк зажадав у власників заводу передати в заставу майно компанії. Одночасно, після прострочення виплат по кредитах пов'язаних з "Арго" компаній, інший кредитор, банк УФГ, перевів боргові зобов'язання на поручителів - власників заводу - братів Гончарів і Філіпа Пержара і зажадав дострокового погашення позики.
У процесі переговорів про реструктуризацію боргу, бізнесмени склали попередній договір про продаж майна заводу "Агро" Валерію Бабичу, з умовою анулювання угоди після виконання зобов'язань перед банком УФГ. Проте Бабич звернувся в Укрексімбанк з пропозицією викупити у нього корпоративні права "Арго", які до того часу вже перебували в заставі у держбанку.
Спочатку сторони намагалися в судах з'ясувати, хто ж є реальним власником акцій заводу, що перебувають у заставі у держбанку. Після рішення НБУ про ліквідацію УФГ - боротьба звелася до серії рейдерських захоплень заводу і перепродажу акцій підставним компаніям, за допомогою яких Валерій Бабич намагався реалізувати свої права на володіння майном "Арго".
За словами представників прес-служби, після того як суд поставив крапку в цій суперечці, Укрексімбанк зацікавлений у збереженні профільного виробництва заводу "Арго", а також у нарощенні його потужностей, щоб забезпечити достатні фінансові надходження на завод для погашення та обслуговування позики. Це "дозволить зберегти підприємство, трудовий колектив та забезпечити своєчасне виконання контрактів заводу на постачання його продукції".
"Банк не є профільним менеджером виробничих підприємств. Тому його завдання - домогтися стабілізації ситуації на заводі, поліпшення його фінансового становища. Грошей коштує тільки працюючий актив", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
При цьому експерти вважають, що попереду у заводу процедура зміни власників, введення кризового менеджменту. "Банк - це фінансовий бізнес, і ми працюємо з грошима. Тож якщо банк може продати заставу, щоб повернути кредит, - він це робить", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Причому банкір вважає, що така застава, як працююче підприємство, треба продавати профільному інвестору, який може заплатити реальну вартість. "Цей бізнес гарантує хороший грошовий потік, незважаючи на свою сезонність. Тому продаж працюючого підприємства через рік-два дозволить повернути кредитні кошти і навіть отримати певний прибуток", - запевняє Дмитро Гриджук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас