Києву чужих грошей не потрібно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Києву чужих грошей не потрібно

Казна та Політика
772
Після більш ніж двох років регулярного отримання траншів кредитів Міжнародного валютного фонду за програмами stand-by Україна зрозуміла, що в змозі відмовитися від чергових $1,5 млрд. "Зараз ми можемо собі дозволити вести зовсім інші переговори з МВФ, може навіть, хоча це дуже невигідно для нашої країни, і відмовитися... Підкреслюю - це буде дуже невигідно насамперед для України, але, в принципі, можливо", - заявив учора прем'єр-міністр Микола Азаров, виступаючи на з'їзді Федерації профспілок.
На позицію уряду вплинув тиск профспілок, які не підтримують виконання основних вимог МВФ - щодо енергоносіїв та пенсійної реформи. Нагадаємо, профспілки виступають проти підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, а також проти 50-відсоткового підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго. Відповідні переговори з МВФ вже призвели до зм'якшення позиції фонду, який погодився на підвищення вартості газу сумарно на 32%.
Пенсійний законопроект парламент обіцяв ухвалити ще в березні, але 17 числа його розгляд не відбулося і було відкладено.
Азаров не уточнив, за рахунок чого Україна має намір компенсувати неотримані кредити МВФ, підкресливши, що країна їх гостро потребувала в 2010 році. Тоді кошти МВФ і кредит російського банку ВТБ на $2 млрд дозволили "стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в країні". У цілому з другої кредитної програми МВФ на суму приблизно $15,15 млрд (SDR 10 млрд) Україна вже отримала два транші на $3,4 млрд (SDR 2250 млн). Графік на 2011 рік передбачає чотири транші на $6 млрд (SDR 4 млрд), на 2012 рік - 4 траншу на $5,7 млрд (SDR 3,75 млрд).
Аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук вважає, що припинення отримання коштів МВФ не вплине на виконання держбюджету, оскільки решту траншів планувалося направити Нацбанку, а не Кабміну. Для покриття дефіциту держбюджету і рефінансування зовнішнього боргу уряд у лютому вже випустив єврооблігації на $1,5 млрд. До кінця 2011 року йому залишилося залучити ще $3 млрд. "Хоча без співпраці з МВФ можна очікувати зростання ставки кредитів у середньому на 2 в.п., залучити таку суму цілком можливо і без підтримки МВФ", - сказав Ваврищук.
Але в 2012 році Україна почне повертати кошти попередньої програми stand-by - наступного року на суму SDR 2,23 млрд (приблизно $3,4 млрд). "Враховуючи, що перший транш кредиту МВФ пішов в 2008 році в резерви Нацбанку, швидше за все, повертати цю суму буде також регулятор зі своїх міжнародних резервів", - зазначає Ваврищук. На 1 березня 2011 року валютні резерви НБУ склали $36,67 млрд, збільшившись за лютий на $1,53 млрд.
Якщо Нацбанк здатний відносно безболісно повернути кошти МВФ без використання нових кредитів, то для приватних компаній припинення співпраці України з фондом може означати перегляд їхніх планів щодо зовнішнього фінансування. "Нам необхідно домогтися в нинішньому році реструктуризації зовнішнього боргу на рівні 80-85%. Без співпраці з МВФ це практично неможливо", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Зберегти довіру інвесторів може різке прискорення економічних реформ в обсязі набагато більшому, ніж цього вимагає від уряду МВФ, говорить Устенко.
Ризики можливі на валютному ринку, де спекулянти можуть спробувати розхитати курс гривні, відзначають експерти. "Враховуючи, що ми очікуємо позитивний рахунок фінансових операцій за підсумками року на рівні $7 млрд, саме по собі припинення фінансування МВФ не вплине на курс.
Однак факт розриву з валютним фондом призведе до зменшення припливу валюти від приватних інвесторів, що може посилити тиск на гривню", - моделює ситуацію начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас