Португалія зіграла за золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія зіграла за золото

Фондовий ринок
692
Ціна на золото на світовому ринку вчора досягла нового історичного максимуму - $1447,4 за унцію. Посилення напруженості в арабських країнах Близького Сходу і Північної Африки, катастрофа в Японії і боргові проблеми Португалії, що додалися вчора, провокують інвесторів на переведення коштів у надійні активи.
Учора котирування золота оновили історичний максимум, встановлений два з половиною тижні тому. Під час торгів вони досягали позначки $1447,4 за тройську унцію. У порівнянні з закриттям попереднього дня вартість золота зросла на 0,8%. З початку року золото подорожчало трохи менш ніж на 2%. 30-річний максимум на вчорашніх торгах оновили ціни на срібло, які досягли позначки $38 за унцію.
Впевнене зростання котирувань золота підтримується напруженістю в арабських країнах Близького Сходу і Північної Африки, у тому числі бойовими діями в Лівії і виступами в Ємені. "Через геополітичну напруженість в арабських країнах апетит до ризику продовжує падати, - підкреслює партнер UFG Wealth Management Оксана Кучура.- У таких умовах інвестори вважають за краще піти у захисні активи, такі як золото і срібло".
Зростанню цін на золото сприяли побоювання інвесторів щодо подальшого розвитку боргової кризи в Португалії, уряд якої подав у відставку. "Загроза нових проблем з обслуговуванням держборгу Португалії не може сприяти зростанню оптимізму на ринку", - говорить аналітик "ВТБ Капітал" Андрій Крюченков. Учасники ринку відзначають, що в розпорядженні європейської влади є достатній набір засобів, у тому числі у вигляді антикризового фонду, з вирішення боргових проблем окремих країн. "Але минулого року саме побоювання з приводу боргової кризи в Ірландії та Греції підстьобнули зростання цін, накрутивши попит на золото як інструмент захисту від ризиків", - нагадує Крюченков.
Експерти очікують продовження зростання цін на золото, хоча і незначного. "Враховуючи геополітичну обстановку, побоювання з приводу Португалії та інших країн єврозони, а також дуже низькі відсоткові ставки, тенденція до зростання цін на золото збережеться", - наводить слова аналітика Commerzbank Югена Вайнберга агентство Reuters. За оцінкою Андрія Крюченкова, найбільш імовірним сценарієм розвитку ситуації на ринку золота буде консолідація цін біля рівня $1450 за унцію, якщо не відбудеться якихось нових несподіваних подій в економічній і політичній сфері. При цьому загальний тренд не виключає локального зниження котирувань. На думку аналітиків Morgan Stanley, зниження цін на золото може спровокувати скорочення попиту з боку Індії, найбільшого споживача цього металу. За даними банку, минулого року Індія імпортувала 900 т металу. Цього року вони чекають на зниження попиту на 16% у зв'язку з високими цінами на золото.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас