Меркель пропонує удосконалити пакет заходів щодо зміцнення євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель пропонує удосконалити пакет заходів щодо зміцнення євро

Валюта
371
Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи в бундестазі з урядовою заявою перед початком саміту ЄС, внесла низку пропозицій щодо вдосконалення "Європейського стабілізаційного механізму". Меркель вкотре підкреслила важливість стабільності загальноєвропейської валюти, заявивши, що ФРН як ніякий інший регіон виграла від її введення. "Євро сприяє створенню нових робочих місць, економічному зростанню та надходженню додаткових податкових коштів", - цитує канцлера агентство DAPD.
Загальноєвропейська валюта зберігає стабільність тому, що існує незалежний Європейський центральний банк. Наслідки світової фінансової кризи були б більш відчутними, якби не було євро. Загальноєвропейська валюта стала ще однією сполучною ланкою в ЄС. З урахуванням цих факторів був і сформований пакет заходів, спрямованих на зміцнення валютного союзу. "Ми витягли уроки із кризи, ми не допустимо повторення помилок", - сказала Меркель.
На думку канцлера, одним з першочергових завдань повинне стати підвищення рівня стабільності й солідарності. Для цього слід ввести більш суворі правила і суворо стежити за їх виконанням. По-друге, необхідно суттєво підвищити рівень конкурентоспроможності. І тут особливе значення набирає відповідальність глав держав і урядів окремих країн. По-третє, слід встановити зважений баланс між власною відповідальністю й солідарністю.
Приміром, фінансову допомогу слід надавати лише в тих випадках, якщо це дійсно необхідно для стабілізації євро. Країни, що отребують такої підтримки, повинні будуть брати на себе зобов'язання щодо різкого скорочення витрат. " Про солідарність можна говорити лише у випадку готовності відповідної країни почати власні зусилля", - підкреслила Меркель.
Опозиція піддала главу уряду критиці, відзначає агентство Reuters. Соціал-демократ Пеер Штайнбрюк, який очолював у колишньому кабінеті Меркель міністерство фінансів, обвинуватив канцлера в тому, що її непослідовна політика викликала занепокоєння партнерів з ЄС і на фінансових ринках. На думку політика, пакет заходів щодо зміцнення євро є "правильним, але недостатнім кроком". У ньому, зокрема, відсутня загальноєвропейська процедура банкрутства банків і не врегульовано питання про податок на фінансові трансакції.
На думку голови фракції "зелених" у бундестазі Юргена Тріттіна, Меркель говорить у Німеччині і Європі на різних мовах. "Німецька громадськість дотепер не проінформована належною мірою про дійсні причини кризи, люди дотепер не розуміють, що означає фінансова допомога в рамках Євросоюзу. Виникає враження, що Німеччина вже давно розплачується за борги інших країн, сказав Тріттін.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас