Аналітик: Реальний ВВП за підсумками року може підвищитися на 4,7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Реальний ВВП за підсумками року може підвищитися на 4,7%

Казна та Політика
305
Реальний ВВП України в 2011 р. може підвищитися на 4,7%. Про це в коментарі Finance.ua розповів керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.
"На тлі відносно стабільного відновлення світової економіки і збільшення внутрішнього споживання зростання української економіки продовжиться, однак через підвищення бази порівняння темпи зростання до кінця року сповільняться. Реальний ВВП України за підсумками поточного року може підвищитися на 4,7%", - зазначив експерт.
Він зазначив також, що індекс виробництва базових галузей Україні в лютому продовжив зростати. Даний показник за січень-лютий 2011 року відносно аналогічного періоду минулого року підвищився на 9,8% (у січні зростання становило 9,3%).
Зростанню вітчизняної економіки, на думку Івченка, сприяє збільшення виробництва в промисловості, яке за підсумками січня-лютого підвищилося на 10,5%.
"Це було зумовлено гарною світовою кон'юнктурою, зростаючим попитом на продукцію української металургії і машинобудування. Ціни на промислові метали, сталь, чавун на світовому ринку залишаються на високому рівні. У річному вираженні темпи зростання виробництва в металургії за січень-лютий склали 15 , 2% (у січні зростання становило 13,3%)", - розповів експерт.
Також, за його словами, зростання економіки Росії збільшило попит на українські вагони. Підготовка України до Євро-2012 вимагає додаткових електропоїздів і локомотивів. Поступове відновлення споживчого кредитування призвело до збільшення виробництва і продажів автомобілів: виробництво транспортних засобів за січень-лютий порівняно з аналогічним періодом минулого року зросло на 42,3%.
Також, за його словами, "Стабільне зростання української промисловості стало причиною розвитку суміжних галузей економіки - транспортної сфери та оптової торгівлі. Обсяг вантажних перевезень за січень-лютий поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 14,7%", - зазначив аналітик.
Загальному економічному зростанню в лютому, як зазначив Івченко, також сприяло поліпшення ситуації в будівництві. Так, у лютому обсяги будівельних робіт склали 4,43 млрд грн (558,6 млн доларів). Темпи зростання виробництва в цій галузі в річному вираженні в січні-лютому досягли 6,1%. Відновленню будівельних робіт сприяють стабільні обсяги кредитування будівельних компаній, а також підготовка України до Євро-2012.
Однак, за словами експерта, зростання в будівництві, в основному, стосується інфраструктурних проектів та комерційної нерухомості. Збільшення попиту на житлову нерухомість з боку населення поки немає.
"Це пов'язано зі зниженням останнім часом споживчих настроїв і недоступними іпотечними кредитами", - пояснив аналітик.
Він відзначив, що зростання доходів населення стимулює стабільне збільшення обсягів роздрібної торгівлі. Реальна заробітна плата українців у січні в річному вираженні підвищилася на 10,6%. Обсяг роздрібної торгівлі за січень-лютий показав зростання в розмірі 11,9%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас