Експерт: Швидкість розвитку подій в єврозоні збільшує ризики для покупців акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Швидкість розвитку подій в єврозоні збільшує ризики для покупців акцій

Казна та Політика
418
Очевидне погіршення ситуації на борговому ринку країн єврозони все ще не стало головною темою на ринках ризикових активів, але швидкість розвитку подій збільшує ризики для покупців акцій.
Таку думку висловив аналітик компанії Astrum Investment Management Павло Ільяшенко.
Він зазначив, що після того як парламент Португалії не підтримав програму скорочення державних витрат, прибутковість 10-річних зобов'язань країни вперше перевищила позначку в 7,5%. У результаті політичної кризи, що прем'єр-міністр Португалії Жозе Сократеш оголосив про відхід зі своєї посади і, хоча відставка все ще не прийнята, майбутнє коаліційного уряду стає все більш невизначеним. Додало масла у вогонь і рейтингове агентство Moody's, яке знизило рейтинг 30 іспанських регіональних банків у зв'язку з погіршенням рейтингу Іспанії, яке сталося раніше.
За словами аналітика, крім вже звично складної ситуації в Лівії, Ємені, Бахрейні та Сирії, список геополітичних ризиків поповнився можливою ескалацією конфлікту між Ізраїлем і Палестиною в результаті вибуху бомби в Єрусалимі 23 березня. Тим часом, сьогодні вранці ф'ючерси на нафту марки WTI поки не демонструють ознак збільшення попиту на "чорне золото" в результаті зростання невизначеності. Однак, як показує досвід останніх торговельних сесій, можливе зростання котирувань нафти може чинити тиск на ринки акцій в ході сьогоднішньої торговельної сесії, тому даним ризиком не можна нехтувати.
Як повідомив Ільяшенко, торговельна сесія в США в середу, 23 березня, розпочалася на негативній території, ведена падінням акцій фінансового сектора, а також зростанням прибутковості боргових зобов'язань Ірландії та Португалії. Однак зниження котирувань акцій залучило нових покупців, і вже через 2,5 години після відкриття торгів індекси S&P 500 і DJIA вийшли в плюс, додавши за підсумками дня 0,6% і 0,5% відповідно. Тиск на акції банків надало рішення ФРС не підтримати очікуваний ринком план зі збільшення дивідендів одним з найбільших представників галузі - Bank of America.
За інформацією аналітика, сьогодні вранці фондові індекси в країнах Азії завершили торговельну сесію на позитивній ноті, а ф'ючерси на індекс S&P 500 додали більше 0,4% в порівнянні з рівнем на момент закриття Української біржі в середу. З іншого боку, вчора американському індексу S&P 500 так і не вдалося закріпитися вище опору на рівні 1 300 пунктів, що збільшує ризики погіршення технічної ситуації. При цьому євро продовжує слабшати.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас