Японія зможе профінансувати перші відновлювальні роботи, не збільшуючи держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія зможе профінансувати перші відновлювальні роботи, не збільшуючи держборгу

Казна та Політика
223
Японія зможе профінансувати перші екстрені ремонтно-відновлювальні роботи в країні за рахунок коштів бюджету, не влізаючи в нові борги, повідомили в четвер джерела в японському уряді. "Якщо обсяг першого екстреного пакета заходів не буде перевищувати 1 трильйон єн (12,4 млрд доларів), ми зможемо обійтися без додаткового випуску держоблігацій", - повідомив на умовах анонімності один з японських парламентарів. У той же час він відмовився надати додаткові деталі, заявивши, що в даний час важко говорити про конкретні цифри, оскільки багато міністерств лише збирають інформацію про масштаб руйнувань і потрібні на це кошти, передає Reuters.
Рішення про джерела фінансування ремонтно-відновлювальних робіт поки не прийнято.
Аналітики відзначають, що Японія в разі потреби зможе без зусиль привернути необхідний обсяг коштів, враховуючи поточну фінансову ситуацію. У той же час окремі експерти вказують на існуючі ризики. Зокрема, додатковий випуск держоблігацій може зробити більш дорогим обслуговування боргу.
За попередніми оцінками японського уряду, економічний збиток від катастрофи в країні може скласти від 190 млрд до 310 млрд доларів. Дана оцінка включає збиток, завданий інфраструктурі, наприклад дорогам і будівлям, але виключає збитки від простою виробництва через періодичне відключення електрики після аварії на АЕС "Фукусіма". Крім того, оцінка не бере до уваги наслідки стихійного лиха для фінансових ринків і ділового клімату. Таким чином, якщо враховувати все вищезгадане, сума завданої економіці Японії шкоди може істотно перевищити поточні показники.
У Японії 11 березня 2011 року сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого склала 9,0 бала (за даними Японського метеорологічного управління). Це найпотужніший землетрус у країні з XIX століття. Підземні поштовхи і подальше цунамі завдали величезних збитків північно-східним районам Японії. Викликає занепокоєння і ситуація на атомному комплексі в Фукусімі (станції "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2"), яку вдалося стабілізувати лише частково.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас