Згубна сила податкових нововведень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Згубна сила податкових нововведень

Казна та Політика
3992
Олександр Клименко впевнений: новий Податковий кодекс знищить тільки "мінімізаторів" З 1 квітня, згідно з ПК, юрособи не зможуть відносити на валові витрати кошти, витрачені на закупівлю товарів і послуг у підприємців-спрощенців. За прогнозами Державної податкової адміністрації України (ДПАУ), після набрання чинності цього нововведення тисячі суб'єктів господарювання припинять свою діяльність. "Це будуть підприємства, задіяні у схемах мінімізації податків", - уточнив заступник голови ДПАУ Олександр Клименко.
Сьогодні за спрощеною системою працюють 1,1 млн. підприємців, 400 тис. з них, стверджують фіскали, мали договірні відносини з юрособами. Податківці підрахували, що близько 170 тис. суб'єктів господарювання беруть участь у схемах мінімізації податків для юросіб. З цієї причини, зазначив заступник голови ДПАУ, держава недоотримала до держбюджету близько 1 млрд. грн. від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і близько 2 млрд. грн. соціальних внесків. Відзначимо, в січні-лютому 2011 р. "спрощенці" сплатили до держбюджету 161 млн. грн. ПДФО, а їх частка в загальній сумі надходжень цього податку склала менше 2%.
Підприємства, які працювали легально, за словами Клименка, зможуть залишитися на спрощеній чи вибрати для себе альтернативну систему оподаткування. Примітно, що з початку року ДПАУ фіксує незначне збільшення кількості підприємств МСБ. Станом на 1 січня 2010 р. в Україні працювало 2,65 млн. підприємців, а в січні 2011 р. їх кількість зросла до 2,7 млн.
Втім, з набранням чинності нових положень ПК, вважають в опозиції, їх кількість може різко скоротитися. "Спочатку планувалося, що норма про заборону юрособам відносити на валові витрати кошти, сплачені єдиноподатникам, буде діяти до 1 квітня. Передбачалося, що з першого кварталу ц.р. набере чинності нова модель спрощеної системи, заборону буде усунуто, і бізнес зможе нормально працювати", - зазначила голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики Наталія Королевська. Нагадаємо, на поточному тижні група опозиційних депутатів зареєструвала в Раді проект закону №8276, в якому представила свою версію спрощеної системи оподаткування. Кабмін свій варіант на розгляд парламенту не представив. В уряді про проблему теж не забувають. Напередодні на засіданні Кабміну прем'єр Микола Азаров посварив за повільність у розробці нових правил ведення бізнесу міністра фінансів Федора Ярошенка і першого віце-прем'єра Андрія Клюєва.
За прогнозами Королевської, якщо норма про заборону для юросіб не буде виключена з ПК, а нова спрощена система в найближчій перспективі не запрацює, то з 1 квітня можуть закритися 200 тис. суб'єктів госпдіяльності. "В основному це будуть виробничі підприємства малого бізнесу, які працювали в кластерному ланцюжку з великими підприємствами", - конкретизує депутат.
На думку юриста ЮФ "Ільяшев і партнери" Катерини Вознесенської, платники податків будуть змушені відмовитися від придбання товарів і послуг у спрощенців і перейти на тіньові схеми співпраці.
Зазначимо, що з 1 квітня почнуть діяти нові правила стягнення податку на прибуток, згідно з якими ставка податку буде знижена з 25% до 23%.
Найважливіше фіскальне нововведення - початок податкових канікул для підприємств МСБ. Для суб'єктів господарювання з річним оборотом до 3 млн. грн. і кількістю працюючих до 20 осіб ПК передбачено застосування нульової ставки податку на прибуток протягом п'яти років. У ДПАУ обіцяють не вводити ніяких обмежень для бажаючих піти на податкові канікули. "Ми з усією душею реєструємо підприємства... Чим більше їх буде, тим краще", - з характерною для податківців привітністю запевнив Клименко.
Катерина Вознесенська відзначає, що з 1 квітня доходи і витрати підприємця будуть визначатися вже не за принципом першої події, а за датою переходу права власності на товар або ж за датою складання акта виконаних робіт (наданих послуг). Також в ПК передбачено поділ основних засобів у податковому, так само як і в бухгалтерському обліку вже не на 4, а на 16 груп. "Для розподілу основних засобів за 16 групами згідно з новими правилами платнику податку необхідно буде провести інвентаризацію всіх основних засобів станом на 1 квітня 2011 р., незважаючи на те, що зовсім недавно була завершена річна інвентаризація, що включає і інвентаризацію основних засобів", - зазначила юрист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас