Прем'єр Португалії подав у відставку після провалу голосування в парламенті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Португалії подав у відставку після провалу голосування в парламенті

Казна та Політика
211
Прем'єр-міністр Португалії Жозе Сократеш подав заяву про відставку президенту країни, після того як парламент країни відкинув у середу запропонований урядом план скорочення бюджетних витрат.
Відставка кабінету підвищить шанси на те, що країна буде змушена звернутися по фінансову допомогу до Євросоюзу, пише агентство Bloomberg. Курс євро почав знижуватися після оголошення про відставку.
"Ця криза відбувається в найгірший з можливих моментів для Португалії", - сказав прем'єр у зверненні до нації.
Опозиційні партії Португалії, які мають більшість у парламенті, відмовилися від підтримки нового плану уряду щодо скорочення витрат.
Тепер найбільш вірогідним варіантом є оголошення позачергових виборів, які можуть пройти найшвидше протягом двох місяців. Перемогу на них, як показують соціологічні опитування, цілком може здобути опозиція.
Між тим Португалія, за даними The Wall Street Journal, повинна буде погасити в квітні борги на 4,23 млрд євро. При цьому прибутковість 5-річних держоблігацій Португалії вперше перевищила 8% річних.
Прийняття урядового плану, спрямованого на зниження дефіциту, мало б заспокоїти ринки і знизити вартість запозичень. Досі уряд Португалії категорично відкидав можливість звернення по допомогу ЄС.
На 2011 рік уряд встановив цільовий показник бюджетного дефіциту в 4,6% ВВП (проти 7% у 2010 році), в 2012 році планували досягти необхідного законодавства ЄС рівня в 3%.
Урядовий пакет включав цілу серію непопулярних кроків, в т.ч. скорочення в бюджетному секторі. Опозиція, хоча і не відкидає в принципі необхідність скорочення бюджетного дефіциту, вважає, що план уряду поглибив б рецесію і збільшив страждання найбільш соціально вразливої частини суспільства.
Уряд Португалії прогнозує скорочення ВВП на 0,9% в 2011 році через зниження інвестицій і держвидатків в рамках боротьби з бюджетним дефіцитом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас