Мораторій виплатам не завада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мораторій виплатам не завада

Кредит&Депозит
977
Парламент має намір ускладнити роботу Фонду гарантування вкладів фізосіб, зобов'язавши його виплачувати депозити проблемних банків не тільки після початку їх ліквідації, але навіть з моменту введення в них тимчасової адміністрації і мораторію. Втім, у разі успішної санації установи фонду буде непросто повернути кошти, оскільки запропонований законопроект не передбачає чітких термінів їх повернення, відзначають експерти.
Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) треба підготуватися до скорочення своїх активів. Народні депутати Олександр Фельдман (Партія регіонів) та Олег Гейман ("Реформи заради майбутнього") вчора запропонували парламенту зобов'язати фонд виплачувати гарантовану суму депозиту фізосіб - до 150 тис. грн - не тільки з моменту початку ліквідації банку, але і після введення тимчасової адміністрації та тримісячного мораторію на задоволення вимог кредиторів. Про це йдеться в зареєстрованому депутатами законопроекті №8279, що розширює значення терміна "недоступність вкладу".
Пропонований механізм такий: вкладник відкриває депозит, наприклад на рік. У випадку якщо в банку встановлюють мораторій, вкладник отримує право подати заявку тимчасовому адміністратору на передачу його вимоги у ФГВФО. Це дозволить всім клієнтам-фізичним особам отримати вклади достроково, навіть якщо санація установи буде проходити успішно і депозити можуть бути виплачені вчасно. Якби такі правила діяли в 2008 році, ФГВФО з активами в 1,69 млрд грн (на 1 жовтня) не впорався б з 11,36 млрд грн зобов'язань Промінвестбанку (адміністрації вивели в березні 2009 року).
Відповідно до ст. 33 закону "Про ФГВФО", фонд з моменту початку виплат вкладів отримує права вимоги до проблемного банку. Проте законопроект не вказує точні терміни повернення банком коштів, а також момент початку такого повернення - припинення дії мораторію, тимчасової адміністрації або представлення плану фінансового оздоровлення банку.
У ФГВФО вважають, що проблема санації неплатоспроможних банків повинна вирішуватися на рівні Нацбанку. "У всьому світі фонди гарантування вкладів починають виплати, коли банк іде з ринку, - говорить джерело у фонді.- Немає логіки в тому, що під час санації банку за його зобов'язаннями повинен розраховуватися фонд, а потім вимагати гроші у банку. Потрібно змінювати механізм введення тимчасових адміністрацій, щоб НБУ санував їх певний час, а не роки".
Адміністрації зараз працюють у шести банках, з них два - Родовід Банк і "Надра" - знаходяться під їх управлінням вже більше двох років. "Якщо банк втратив ліквідність, то в нормальних країнах власникам дається тиждень на її відновлення, а потім починається ліквідація. Те, що у нас було в 2009-2010 роках, результат бідності нашого бюджету - не можна було ліквідувати відразу стільки банків, - говорить колишній тимчасовий адміністратор банку 'Володимирський' Анатолій Дроб'язко.- Потрібно вклади фізосіб відразу передавати фонду, кредити - держструктурі, яка б займалася розшуком боржників, а інформацію про поганих позичальників вносити в чорні списки. А банк йшов б з молотка за 3-4 місяці".
Експерти вважають, що ініціатива депутатів буде позитивно оцінена населенням. "Це дозволить зробити процес повернення коштів оперативним і зручним для вкладника. Але у ФГВФО акумульовано не так багато коштів, щоб їх вистачило в разі, якщо кілька банків одночасно введуть тимчасову адміністрацію", - говорить старший економіст відділу депозитних продуктів ОТП Банку В'ячеслав Фоменко. "Адміністрації можуть бути введені навіть в найбільші банки, депозитні портфелі яких значно перевищують активи фонду", - говорить радник голови правління банку "Національний кредит" Юрій Деревко. Кошти ФГВФО на 1 березня склали 3,68 млрд грн, тоді як зобов'язання кожного з 21 найбільших банків (за винятком Сведбанку) перед фізособами перевищують цю суму.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас