Влада США хоче стягнути з інвестбанків 50 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада США хоче стягнути з інвестбанків 50 млрд доларів

Казна та Політика
224
Національне управління кредитних спілок США (NCUA) має намір змусити провідні банки відшкодувати збитки своїх клієнтів від купівлі різних активів із забезпеченням у вигляді іпотечних кредитів. Як вважають представники відомства, при продажі фінансових продуктів банкіри не попередили покупців про пов'язані з інвестиціями ризики.
Федеральні регулятори США продовжують звинувачувати найбільших представників Уолл-стріт у неналежному виконанні своїх зобов'язань і приховуванні деталей при продажу різних фінансових продуктів. Згідно з даними The Wall Street Journal, представники NCUA мають намір запропонувати американським банкам угоду: фінансові інститути повинні відшкодувати всі збитки кредитних спілок від придбання іпотечних деривативів взамін на зобов'язання з боку NCUA не доводити справу до суду. Мова йде про суму приблизно 50 млрд дол., яка може бути розподілена серед Goldman Sachs Group, Merrill Lynch, Citigroup і JP Morgan Chase. Саме ці компанії виступали продавцями, як виявилося, високоризикованих активів.
Варто відзначити, що сам регулятор так би й залишився в стороні від цієї проблеми, якби йому не довелося "брати під своє крило" відразу кілька збанкрутілих корпоративних кредитних спілок. Протягом 2009-2010 років NCUA стало власником відповідних активів з номінальною вартістю 50 млрд дол. Їх ринкова вартість на даний момент не перевищує 25 млрд дол.
Корпоративні кредитні спілки в США є своєрідними аналогами банків, надаючи фінансові послуги на кшталт: інвестування коштів, фінансові консультації і надання гарантій за зобов'язаннями для своїх молодших колег - кредитних споживчих кооперативів. У країні налічується близько 8 тис. подібних інститутів, під управлінням яких знаходяться кошти у розмірі 680 млрд дол. Кредитні споживчі кооперативи, по суті, заміняють банки для груп громадян, об'єднаних за певною ознакою - наприклад, місцем роботи (поліція, пожежна охорона).
Істотних зусиль для відшкодування збитків, що перейшли від банків до платників податків, також докладає Федеральна корпорація зі страхування внесків США. Відомство схвалило ініціацію судових позовів проти колишніх керівників низки банків. Сума претензій становить 3,5 млрд дол. Найбільший позов (900 млн дол.) подано проти двох колишніх директорів Washington Mutual і їхніх дружин. "Ідея досудового врегулювання такого конфлікту між регуляторами і банками вже обговорювалася. Це не дуже хороший вихід із ситуації, оскільки гребти всіх під одну гребінку тут не варто - потрібно дивитися на кожен конкретний випуск іпотечних деривативів, вивчати кредити, що лежать в його основі, і тоді вже виносити рішення про сумлінність банків. За підтримки ФРС NCUA цілком здатне виконати цю роботу. Маючи вагомі докази проти банків, регулятори набагато швидше домовляться з ними про виплати. У нинішньому вигляді це все поки що схоже на якийсь єдиний штраф для всього сектору, хоча досі немає чіткого розуміння, хто ж тут має рацію, а хто винен", - пояснив РБК daily аналітик EIU Стівен Леслі.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас