Путін заявив про "торговельний кордон" між Україною і РФ, оскільки переговори про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС близькі до кінця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін заявив про "торговельний кордон" між Україною і РФ, оскільки переговори про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС близькі до кінця

Казна та Політика
594
Заява прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна про можливий "кордон" в торговельних відносинах з України викликана виходом переговорів про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у завершальну фазу, вважає керівник центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
"Це, якраз, і пояснює, чому з'явилася така жорстка заява Володимира Путіна. Саме тому, що переговори виходять на фінішну пряму", - заявив експерт під час відеомосту "Москва-Київ" у середу в Києві.
Він також припустив, що "за різними оцінками, якщо на найближчих раундах переговорів вдасться знайти компроміси в спірних питаннях, Україна може вийти на угоду (про зону вільної торгівлі з ЄС) до кінця року".
Разом з тим, Фесенко нагадав, що подібні заяви з боку Російської Федерації про те, що з'явиться "кордон, бар'єри" були і коли Україна вступала до СОТ, проте Росія не застосувала загрози на практиці після вступу України до організації. "Будь-які митні бар'єри створюють спочатку проблеми для них, а потім для інших. І хто більше втратить - це велике питання", - підкреслив експерт. Він також припустив, що встановлення "ще однієї митної огорожі" на кордоні з Україною може відбитися на вступі Росії до СОТ.
"Інтереси України полягають у тому, щоб знайти вигідний економічний режим у відносинах і з Європейським Союзом, і з Росією... Чим менше бар'єрів буде і на заході, і на сході, тим краще буде для нас", - сказав Фесенко.
Він нагадав, що зараз йде оновлення договірної бази щодо зони вільної торгівлі з країнами СНД. "Після того, як буде підписано угоду по зону вільної торгівлі і з Європейським Союзом, і з країнами СНД, і з Росією, другий важливий крок - думаю, потрібно починати переговори про особливу партнерську угоду, про особливі партнерських відносини України з Митним союзом. Це найоптимальніший варіант буде", - переконаний політолог.
Фесенко підкреслив, що протиставлення вступу до зони вільної торгівлі з ЄС вступу до Митного союзу є "політичними іграми".
Як повідомлялося, 16 березня Путін заявив, що у випадку якщо Україна створить зону вільної торгівлі з Євросоюзом і змушена буде "поступитися по деяких позиціях" товарів, з якими спробує вийти на російський ринок, то Росія буде змушена "вибудовувати кордон, інакше нас завалять цим товаром". При цьому він підкреслив, що вести переговори з ЄС у форматі єдиного економічного простору або Митного союзу - "це зовсім інша справа. І позиції зовсім інші, набагато більш виграшні".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас