Посол США посварив Тігіпко за порушення України домовленостей із МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посол США посварив Тігіпко за порушення України домовленостей із МВФ

Казна та Політика
528
Посол США в Україні Джон Тефт вважає, що створення Центрального депозитарію на базі ВАТ "Національний депозитарій України" (НДУ) суперечить домовленостям між урядом України т а Міжнародним валютним фондом (МВФ).
Про це говориться в листі Тефта на ім'я віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпко від 23 лютого 2011 року.
Як говориться в листі посла США, " протягом останніх 10 років Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і Світовий банк (СБ) надавали підтримку формуванню Центрального депозитарію цінних паперів, переважна доля в якому повинна перебувати в приватній власності". За словами Тефта, практичним втіленням цієї роботи став Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП), який посол називає ефективною і прозорою організацією, у якій збалансовано представлені інтереси учасників ринку й держави, яка не вимагає підтримки за рахунок коштів державного бюджету.
Тефт відзначає, що кінцевим результатом цього процесу повинне було стати юридичне визнання ВДЦП як центрального депозитарію. Посол підкреслив, що відповідно до домовленості із МВФ уряд України погодився створити центральний депозитарій на базі ВДЦП.
Обурення посла викликав той факт, що апарат прем'єр-міністра України сформував робочу групу для створення центрального депозитарію не на базі ВДЦП, а шляхом об'єднання НДУ з депозитарними функціями Нацбанку України. На думку Тефта, практична реалізація подібного сценарію може негативно відбитися на довірі інвесторів до України.
Посол США нагадав Тігіпко, що плани створення Центрального депозитарію на базі НДУ, який утримується за рахунок коштів держбюджету, розходяться з домовленостями між урядом України й МВФ.
Нагадаємо, 28 лютого 2011 року прем'єр затвердив склад оргкомітету та заходи щодо створення Центрального депозитарію на базі Національного депозитарію України. В цю групу не ввійшли представники Всеукраїнського депозитарію цінних паперів, створеного операторами фондового ринку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас