"Океан" знову продадуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Океан" знову продадуть

Казна та Політика
646
Як повідомила днями прес-служба Антимонопольного комітету України, контролююче відомство дозволило компанії Olympus Investments (2001) B. V., зареєстрованої в Нідерландах, сконцентрувати понад 50% акцій суднобудівного заводу "Океан". За інформацією АМКУ, компанія-покупець - Olympus Investments (2001) B. V. - поки "не здійснює діяльність", але "планує здійснювати інвестиційну діяльність у сфері суднобудування". За деякими даними, інвестиційний об'єкт на кінець 2010 р. мав збиток у 36,903 млн. грн.
На сьогоднішній день, маючи серйозну заборгованість по заробітній платі, завод постійно в полі зору місцевих органів влади, що гарантує йому часте згадування на сторінках регіональних газет.
"В "Океані" проблеми почалися з крадіжки грошей, - розповів на прес-конференції місяць тому губернатор Миколаївської області Микола Круглов.- Це найголовніше: коли гроші за замовлення не доходять до підприємства або доходять, а потім йдуть в іншу сторону. Коли крали разом, а потім не поділили - почали між собою розбірки. І раптом вилізла заборгованість по заробітній платі. На заводі не хочуть, щоб я розбирався з цим питанням".
Нагадаємо, що суднобудівний завод "Океан", починаючи з 2000 р., є приватним підприємством. Свого часу у держави викупив 78% акцій заводу найбільший у світі суднобудівний концерн Damen Shipyards Group (Нідерланди). Перейменувавши підприємство у ВАТ "Дамен Шіпярдс Океан", нідерландці провели реструктуризацію підприємства, включивши його в свій підрозділ вантажних суден. За шість років на українському заводі за контрактами як з клієнтами з-за кордону, так і з України було побудовано 55 суден, у тому числі 24 самохідні повнокомплектні судна дедвейтом від 6300 до 20 тис. т. Портфель замовлень підприємства включав контейнеровози, балкери, судна для перевезення великовагових вантажів, танкери-хімовози, буксири-постачальники льодового класу, багатоцільові вантажні судна.
Втім, в серпні 2006 р. контрольний пакет акцій заводу перейшов норвезькій суднобудівельній групі Aker Yards ASA. У подальшому підприємство в Миколаєві увійшло до складу Aker Yards Ukraine Holding, 70% акцій якої 18 липня 2008 р. придбав російський інвестиційний фонд FLC West за EUR291,9 млн. За інформацією російських ЗМІ, структура підконтрольна особам з керівництва "Газпрому". Спочатку новий власник заявив, що "Океан" буде орієнтуватися на російський ринок, чим викликав райдужні очікування деяких операторів на ниві вітчизняного суднобудування.
Втім, з появою російського інвестора активна виробнича діяльність на заводі, до жаль, припинилася. Хоча спочатку експерти позитивно оцінювали перспективи "Океану". Мовляв, потреби російського торговельного флоту величезні. Тому, якщо нові власники заводу будуть дійсно орієнтуватися на російський ринок і зможуть залучити звідти замовників, підприємству вистачить замовлень на десятки років безперервної роботи. Але змінивши на підприємстві колишній топ-менеджмент, нове керівництво так і не змогло організувати на ньому роботу. Тепер власники, кажуть у місцевій обладміністрації, схоже, самі не знають, як вчинити з цим активом.
"Зараз йдуть попередні розмови про можливість часткового продажу території заводу. А це говорить про можливе його перепрофілювання, - сказав на прес-конференції Микола Круглов.- На жаль, самі власники не висловили чітких намірів або будь-якої позиції з приводу подальшої долі "Океану". А їх представники нічого про перспективи заводу сказати не можуть".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас