Deutsche Bank програв у суді ФРН справу про продаж відсоткових свопів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Deutsche Bank програв у суді ФРН справу про продаж відсоткових свопів

Казна та Політика
291
Deutsche Bank програв у суді вищої інстанції Німеччини справу про продаж відсоткових свопів місцевим компаніям і регіональним урядам, пише в середу газета "Ведомости" з посиланням на Bloomberg. Банк в недостатній мірі розкрив клієнтам ризики, пов'язані з цим продуктом, і, можливо, навіть мав рекомендувати їм зовсім не купувати свопи, порахував Федеральний суд ФРН.
Deutsche Bank повинен виплатити виробнику туалетного приладдя Ille Papier Service 541,074 тис. євро плюс відсотки - таке рішення оголосив суддя Ульріх Віхерса. "Будучи консультантом для клієнтів, банк зобов'язаний керуватися тільки їхніми інтересами. Однак у випадку зі свопом банк, будучи його продавцем, виграє від втрат клієнта", - заявив суддя.
У лютому 2005 року Deutsche Bank порадив компанії купити своп, бо очікував розширення спреду, що принесло б компанії додаткові гроші і тим самим дозволило б їй зменшити відсоткові платежі. Свої ризики банк застрахував за допомогою опціонів. Однак у другому півріччі спред звузився, і Ille Papier втратила гроші. У 2007 році сторони розірвали договір, і Ille Papier заплатила Deutsche Bank. Зараз вона намагається повернути ці гроші.
У Deutsche Bank могло бути зобов'язання повідомити Ille Papier, що своп припускав комісійні банку в розмірі 80 тис. євро, а це давало інструменту негативну ринкову вартість на момент укладання договору, сказав Віхерса на слуханнях у лютому. Можливо, у банку навіть було зобов'язання відрадити компанії купувати своп, додав суддя. Мотиваційна частина рішення буде оголошена пізніше. До ознайомлення з нею представник банку Рональд Вайхерт і юрист Крістіан Дуве відмовилися давати Bloomberg коментарі.
У Федеральному суді розглядається ще вісім аналогічних справ зі свопами і ще 17 - у судах нижчої інстанції, говорив у лютому представник Deutsche Bank Крістіан Штрекерт. Регіональні уряди, компанії та муніципальні комунальні компанії подали позови до Deutsche Bank, стверджуючи, що він не розкрив достатньою мірою ризики та комісійні за свопами.
У попередні роки банки активно укладали подібні угоди по всій Європі. Зміни, пов'язані з відсотковими свопами позови розглядаються зараз в Італії, Франції, Великобританії. У грудні 2010 року уряд німецького міста Пфорцхайм подаа позов проти JPMorgan Chase, пред'явивши йому претензії, аналогічні до тих, що Ille Papier пред'явила Deutsche Bank; збитки Пфорцхайм по свопу перевищили 56 млн євро.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас