Государева концентрація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Государева концентрація

Казна та Політика
727
Джерело в Кабінеті міністрів повідомило, що заяву про звільнення В'ячеслава Козака з'явилася після того, як з ним зустрічалися деякі представники "газової групи".
"Можливо, він був не згоден з якимись планами щодо використання коштів субординованого боргу, який Ощадбанк повинен надати 'Надра'.
Можливо, були не згодні з його планами. Але В'ячеслава попросили піти, нагадавши про те, що він залучив зовнішню позику в розмірі $500 млн. без дозволу Мінфіну, перевищивши свої службові повноваження", - говорить один з чиновників центробанку, який побажав залишитися неназваним.
Він нагадує, що подібні закиди висувалися і главі Ощадбанку (з березня 2005-го по березень 2007 р.) Олександру Морозову, який також залучив у держбанк зовнішню позику без узгодження з Мінфіном. Банкіри говорять, що і тоді, і зараз угоду із залучення коштів на зовнішніх ринках готував саме Подрєзов.
За даними "ЭИ", Сергія Подрєзова, як найбільш гідного голову правління для держбанку, рекомендував перший заступник голови НБУ Юрій Колобов. - Подрєзов в останні роки концентрувався на роботі з корпоративними клієнтами і тому знає більшість впливових сьогодні в середовищі "регіоналів" бізнесменів - що і дозволило йому отримати цю посаду, всупереч бажанням першого віце-прем'єра Андрія Клюєва бачити на цій посаді Дениса Кірєєва", - говорить один зі співрозмовників.
Банкіри вважають, що дане призначення свідчить про подальше посилення впливу Сергія Арбузова, який домігся цього призначення, в оточенні президента. Раніше голові НБУ вдалося добитися призначення своїх людей в менеджмент Укрексімбанку. Визнаючи в новопризначеному голові Ощадбанку справжнього професіонала, експерти, тим не менш, не впевнені в тому, що Подрєзов зможе так само твердо вимовляти "ні", як і його попередники. "На позиції такого рівня - це одна з головних якостей, але чи зуміє він вчасно сказати "ні" панам Колобову і Арбузову, ми не знаємо", - зазначило одне з джерел.
Втім, деякі досвідчені експерти стверджують, що глава держави сам ініціював зміну правління Ощадбанку, бо хоче сконцентрувати вплив на держбанки в своїх руках. "стоїть чітке завдання - всі державні фінанси повинні бути на Банковій", - уточнює голова правління одного з найбільших банків з українським капіталом.
Один із фінансистів також не відкидає, що близькі до родини глави держави компанії найближчим часом можуть засвітитися серед пулу приватних інвесторів банку 'Надра'.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас