Американці кваплять Азарова з експортом зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці кваплять Азарова з експортом зерна

Аграрний ринок
722
Американська торгова палата (АТП) в Україні просить уряд України та інші державні органи влади відмовитися від монополізації ринку сільськогосподарської продукції і якомога швидше відновити експорт зерна.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Американської торгової палати, про це йдеться у листі АТП до Кабінету Міністрів України.
Зокрема, Американська торгова палата закликає український уряд в питаннях регулювання ринків зерна та насіння олійних культур дотримуватися такої позиції, щоб збалансувати принципи продовольчої безпеки, інтереси фермерів та міжнародні зобов'язання України.
У документі підкреслюють про важливість збереження вільного ринку зерна в Україні для забезпечення продовольчої безпеки держави, функції компаній-трейдерів, а також про необхідність відмови від монополізації ринку сільгосппродукції та якнайшвидшого відновлення експорту зерна компаніями, які мають його підтверджені запаси.
Міністерству аграрної політики і продовольства АТП пропонує залучати представників приватного сектору до дискусії щодо шляхів довгострокового розвитку сільського господарства з тим, щоб воно ставало ефективним і більш конкурентоспроможним, залучаючи великі інвестицій і фінансування та в той же час істотно підвищуючи обсяги виробництва.
Зокрема, пропонується негайно розпочати прийняття законів і механізмів, які б дозволили фермерам запропонувати заставу в обмін на те, що форвардне контрактування і попереднє фінансування з боку інвесторів. Наприклад, щоб вони могли використовувати складські розписки та права на оренду землі як заставу для фінансування та укладання форвардних контрактів.
Також пропонується чітко визначити роль держави у зерновій галузі. "Учасники ринку повинні бути впевнені, що існує повна прозорість та створені рівні конкурентні умови для ведення бізнесу на ринку", - наголошується в повідомленні АТП.
Крім того, пропонується ввести механізм для постійного робочого діалогу між учасниками ринку та відповідними державними посадовими особами, а також створити робочу групу, до складу якої увійшли б представники Міністерства аграрної політики і продовольства України та Американської торгової палати і яка б займалася вирішенням нагальних питань, які цікавлять як українську державу, так і учасників ринку сільгосппродукції.
"Ми віримо в те, що діалог, який ми пропонуємо, буде сприяти подальшому розвитку сільського господарства України", - сказано в повідомленні прес-служба АТП в Україні.
Лист направлено до державних органів України, дипломатичних установ та представництв міжнародних організацій.
Як повідомляв УНІАН, 23 лютого Американська торгова палата (АТП) в Україні направила лист до Президента України, в якій відзначила, що прийняття змін до Закону "Про державну підтримку сільського господарства України", запропонованих законопроектом № 8053, може призвести до економічної ізоляції України.
Автори листа звертають увагу на те, що запропоновані зміни передбачають введення державної монополії на експорт харчових і сільгосппродуктів, і просять Президента України Віктора Януковича втрутитися в ситуацію.
Нагадаємо, законопроектом № 8053 "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", депутати пропонують дозволити експорт зерна з України лише держагенту або товаровиробникам. Законопроектом пропонується визначити, що експорт об'єктів державного цінового регулювання дозволяється здійснювати виключно сільськогосподарським товаровиробникам таких об'єктів в обсягах власного виробництва та Державному агенту із забезпечення експорту об'єктів державного цінового регулювання.
Відповідно до документа, перелік таких об'єктів визначає Кабмін щорічно за результатами моніторингу аграрного ринку. Держагента із забезпечення експорту таких об'єктів визначає Кабмін за підсумками конкурсу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас