Міністри записалися на прослуховування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри записалися на прослуховування

Енергетика
1123
У розпорядженні Комерсант-України є копія раніше засекреченої стенограми засідання Кабінету міністрів від 19 січня 2009 року. На ньому обговорювалися директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговорах з ВАТ "Газпром" про підписання контракту на поставки природного газу в 2009-2019 роках. Як відомо, необхідність домовитися з Російською Федерацією про нову схему постачань газу виникла після газової війни, що розгорілася на початку 2009 року, коли Росія припинила поставки газу не тільки в Україну, але й у низку європейських держав.
Засідання Кабміну вів тодішній перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, оскільки прем'єр-міністр Юлія Тимошенко перебувала в Москві на переговорах з російським прем'єром Володимиром Путіним. Судячи з тексту документа, що налічує 24 сторінки, обговорення директив проходило досить напружено, а багато учасників засідання слабо уявляли суть питання. Виступаючи, Олександр Турчинов повідомив, що РФ пропонує Україні ціну $450 за тисячу кубометрів газу. Заявивши, що така вартість "є політичною, неприйнятною для нас", він пояснив, що мінімізувати її можна саме завдяки директивам. У них пропонувалося закріпити, що протягом 2009 року для України буде діяти 20-відсоткова знижка за умови збереження незмінної ставки транзиту газу, а також зафіксована поступка з боку РФ 10 млрд кубометрів газу, що знаходяться в підземних сховищах України і належать компанії RosUkrEnergo.
"За таких поступок і підписання (контракту) на таких умовах середньорічна ціна, за якою ми зможемо продавати газ промисловості, буде становити менше $230 за тисячу кубометрів", - сказав він. Турчинов умовляв міністрів підтримати директиви за допомогою різних аргументів. "Проблема дуже проста. 450 (доларів) - це позиція Російської Федерації. Зрозуміло, що це не є ініціативою України, - говорив він.- Фактично ми вийшли (на цю цифру), щоб зберегти авторитет наших російських колег і не опускати його занадто низько... Тоді б вийшло, що і президент Російської Федерації, і її прем'єр-міністр не відповідають за свої слова".
Олександра Турчинова підтримав віце-прем'єр Григорій Немиря, який заявив, що, за його інформацією, пропоновані для України умови не найгірші, і, за його відомостями, ціна природного газу для Польщі в IV кварталі 2008 року досягала $510,1 за тисячу кубометрів, а в I кварталі 2009 року складе $500. Проте ці аргументи не задовольнили міністра оборони Юрія Єханурова, який після нетривалої суперечки з Олександром Турчиновим заявив, що покидає засідання. "З урахуванням того, що в мене є досвід таких переговорів і такої боротьби, я прошу вашої згоди, щоб я пішов і не наговорив тут зайвого, - різко сказав він, звертаючись до першого віце-прем'єра.- Я, як державна людина, обіцяю, що ніде 'гавкати' не буду і ніж в спину, як мені вставляли три роки тому, вставляти не буду".
Негативно висловився щодо проекту директив і віце-прем'єр Іван Васюник, який назвав пропоноване збереження ставки транзиту газу "подачкою Російської Федерації". "Ми зараз виступаємо донорами не тільки РФ, але і Євросоюзу, тому що нас притиснули, - заявив він.- Цих директив і цієї угоди я просто не розумію!"
Немиря зробив спробу розрядити ситуацію, заявивши, що "компроміс, який зараз формується, відповідає національним інтересам України". "Я хотів би, щоб ми ... дали можливість главі уряду завершити ці переговори...- підкреслив він.- Йде активна дипломатія. Зараз, як тут говорили, 'встромляється ніж у спину", і я закликаю колег не робити цього" .
Втім, міністрів, призначених в уряд Юлії Тимошенко за квотою "Нашої України-Народної самооборони", ці аргументи не задовольнили. Глава МНС Володимир Шандра поскаржився, що керівництво Кабміну запросило для обговорення директив міністрів, однак не прислухається до їхньої думки. "Слава богу, ми без преси обговорюємо, - сказав він.- Якщо ви вважаєте, що ми 'встромляємо ніж у спину", то не треба було запрошувати! " Одним з тих, хто активно захищав Тимошенко, виявився глава МВС Юрій Луценко. "Вважаю грубою помилкою керівника уряду те, що вона 31 грудня (2008 року, коли РФ припинила постачання газу Україні) не поклала відповідальність за газові переговори і остаточну ціну газу на того, хто реально намагався керувати процесом - конкретно президента (Віктора Ющенка) і його секретаріат, який все взяв в свої руки, а зараз ми повинні розхльобувати", - заявив він.
Подальше обговорення директив проходило на підвищених тонах. Наприкінці засідання Олександр Турчинов, підкресливши, що "промисловість Україна перебуває на межі", а "тиск у мережі значно менший технологічно необхідного", зазначив, що "в принципі, для підписання угоди немає необхідності в затвердження директив Кабінетом міністрів". "Тому я не вважаю за необхідне зараз приймати директиви. Спасибі за те, що ви допомогли проведенню переговорів, я знімаю це питання з обговорення. До побачення", - сказав він і закрив засідання.
У той же день, 19 січня 2009 року, керівники НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" підписали контракти про купівлю-продаж і транзит російського газу через територію України на період з 2009 по 2019 рік. У відповідності з цими документами ставка транзиту в 2009 році залишилася на рівні $1,7 за тисячу кубометрів на 100 км, а базова ціна для розрахунку вартості газу на 10 років становила $450 за тисячу кубометрів.
Глава створеної 17 березня цього року тимчасової слідчої комісії Верховної ради з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" Інна Богословська вважає, що Юлія Тимошенко могла самостійно піти на підписання газових угод, не намагаючись заручитися рішенням уряду. "Але вона вирішила не підставляти себе і дала вказівку чолі 'Нафтогазу' (Олегу Дубині) на підписання двох контрактів. Такі вказівки вона особисто, як прем'єр-міністр, давати не могла - для цього мало бути прийнято колективне рішення Кабміну, яке, як ми бачимо, прийнято не було, - заявила Богословська.- Поки рано говорити, але вже зараз я бачу факт незаконних дій прем'єр-міністра, незаконного підписання документів і факт самої високої ціни на газ. Далі будемо шукати мотиви всього цього".
В оточенні Юлії Тимошенко не відкидають, що результати діяльності тимчасової слідчої комісії можуть бути використані проти колишнього прем'єр-міністра. "Не маючи з чим йти до суду, не маючи чим лякати, вони (представники влади) почали нові вигадки і нові провокації", - зазначив учора Олександр Турчинов, якого попросив прокоментувати наявну в розпорядженні видання інформацію. При цьому він несподівано заявив, що ніяких директив на засіданні Кабміну не обговорювалося. "Я дійсно проводив засідання Кабінету міністрів у той день, але не для того, щоб затверджувати директиви. Прем'єр-міністр сама могла приймати рішення щодо тих завдань, які стояли перед нашою делегацією у Москві, - сказав Турчинов.- У той день я зібрав Кабмін для того, щоб проінформувати їх (міністрів) про ті події, які відбувалися в Москві, і отримати підтримку уряду".
Варто зазначити, що в проекті розпорядження уряду, яке мало бути ухвалене за підсумками засідання 19 січня 2009 року (також є в розпорядженні), сказано: "Затвердити директиви делегації НАК 'Нафтогаз України' на переговори з ВАТ "Газпром" .
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас