КМДА планує збільшити тариф на воду, але зменшити її використання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА планує збільшити тариф на воду, але зменшити її використання

Казна та Політика
450
Київська міська державна адміністрація (КМДА) має намір узяти курс на масове встановлення лічильників води, аби сзменшити її вжиток удвічі, і збільшити вартість води до 5 гривень за кубометр на місяць. Про це на сьогоднішньому засіданні круглого столу "Скільки коштує вода?" заявив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.
"Ми говоримо про те, що норма вжитку на одного жителя у нас з вами 300 літрів води, якщо брати холодну і гарячу воду на добу. Ми ж не можемо стільки використовувати води. Це говорить про те, що в цих 300 літрів входить не лише те, що ми беремо, а входять ще і втрати, які йдуть, - витоки з водопровідних систем, з будинків, а найбільше в квартирах. І тому курс КМДА узятий на те, аби масово, усюди були встановлені лічильники на всіх переходах. Ми повинні забезпечити повний облік води на всіх", - зазначив Мазурчак.
Він також підкреслив, що з того 1 мільйона кубометрів на добу, який споживає Київ, 800 тисяч кубометрів води споживає населення Києва, і 200 тисяч - інших споживачів. "Якщо ми нічого не робимо з вами, залишаємо попередній тариф, постійно зростає електроенергія, зростає заробітна плата, складові зростають, збитки збільшуються... Зрозуміло, що усе більш занепадають наші мережі, ми приходимо до гіршої якості і до занепаду комунального підприємства", - зазначив Мазурчак.
За його словами, підвищення тарифів не є виходом із ситуації, оскільки заробітні плати і доходи людей зростають меншими темпами, ніж електроенергія та ресурси. "Якщо ми використовуватимемо за ціною 3 гривни 15 копійок 300 літрів на людину на місяць, то це виходитиме на місяць 28 гривень 35 копійок, якщо ми говоримо, що 3 гривні буде кубометр, то ми будемо при витратах 300 літрів платити 45 гривень на місяць. Але нам з вами фізіологічно 300 літрів не потрібно, тому треба поставити лічильник і використовувати 100 літрів, що є нормою вжитку води на людину і тоді ви платитимете 15 гривень при ціні 5 гривень за кубічний метр води і водовідводу. Тому можна при цьому, збільшивши тариф, досягти собівартості, а платити в 3 рази менше за рахунок вжитку води", - поділився розрахунками Мазурчак.
За словами Мазурчака, якщо через 2-3 роки, слідуючи цьому курсу, вдасться вийти на такий рівень, то тарифи в Києві будуть об'єктивно в півтора рази меншими, ніж по всій Україні. "І як би не йшло зростання (цін) енергоносіїв, наша крива зростання тарифів йтиме набагато менше", - повідомив заступник голови КМДА.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас