"Київводоканал" заявляє про необхідність підвищення тарифу на воду майже вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київводоканал" заявляє про необхідність підвищення тарифу на воду майже вдвічі

Казна та Політика
659
ПАТ "АК "Київводоканал" заявляє про необхідність підвищення тарифу на воду на 82,6%.
Про це повідомила перший заступник генерального директора АК "Київводоканал" з економіки та фінансів Ганна Циганюк під час круглого столу "Скільки коштує вода?", організованого з нагоди Всесвітнього дня води.
"5,48 грн. за 1 куб - це ціна на воду та водовідведення при повністю економічно обґрунтованому тарифі. Зараз, відповідно до тарифів НКРЕ, вода і стік (каналізація) коштує 3 грн. - це ціна виробника. У розрахункових платіжках кияни бачать десь 3,18 грн.", - сказала Циганюк, посилаючись на розрахунки компанії економічно обґрунтованого тарифу з урахуванням вже чергового підвищення ціна на електроенергію згідно з рішенням НКРЕ.
Вона підкреслила, що сьогодні тариф нижче собівартості, і ця проблема потребує якнайшвидшого вирішення, оскільки через неї підприємство, зокрема, не може розраховуватися за своїми зобов'язаннями, наприклад, з "Київенерго".
"Київводоканал" сподівається на увагу НКРЕ до цього питання, тому що тарифи потребують негайного перегляду", - зазначила Циганюк.
Присутній на круглому столі начальник управління регулювання підприємств житлово-комунального комплексу Національної комісії регулювання енергетики України Микола Расковський підтвердив, що нинішні тарифи на воду є економічно необґрунтованими, і погодився, що вони потребують коректування.
"Мінімально необхідний тариф для "Київводоканалу", я вважаю, на водопостачання і водовідведення повинен бути 3,5 грн. Я точно знаю, що ніяк не може бути менше 3,5 грн. в сукупності названих послуг, але чи буде тариф 5,48 грн., сказати не можу, бо я їхніх розрахунків не бачив", - сказав представник НКРЕ.
Більше того, продовжив Расковський, буде затверджений новий порядок розрахунку тарифу, за яким "Київводоканал" повинен буде зробити нові розрахунки і надати всі відповідні матеріали для вивчення в Комісію.
"НКРЕ вже розробила, погодила в необхідних інстанціях його і сьогодні має бути зареєстроване Міністерством юстиції. Це новий порядок розрахунку тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії та Порядок розрахунку тарифів на водопостачання та водовідведення", - сказав представник НКРЕ.
Расковський зазначив, що новий порядок розрахунків суттєво відрізняється від попереднього. "З моєї точки зору, він прозоріший, більш зрозумілий і дозволяє більш обґрунтовано розрахувати ті тарифи, які потрібно було б встановлювати", - сказав він.
Вже на підставі нових розрахунків і матеріалів "Київводоканалу", за словами Расковського, НКРЕ з'ясує, "чи буде 3,5 грн., 4,2 грн. або 5,48 грн. тариф. Але я знаю, що він не буде нижче 3,5 грн".
За його інформацією, НКРЕ з самого початку передбачала поетапне підвищення тарифів до економічно обґрунтованого рівня, який забезпечить як мінімум нульову рентабельність підприємств-виробників. Були зроблені приблизні розрахунки Комісії щодо зростання тарифу, згідно з якими, за словами Расковського, з водопостачання він повинен зрости з 1,27 грн. у минулому році (зараз 1,41 грн. або 11% зростання) до 1,6 грн. - тобто на 26%, по водовідведенню - з 0,99 грн. (зараз 1,09 грн. або 10%) до 1,32 грн. - тобто підвищення на 33%.
"Зростання буде ніяк не менше, ніж 26% по водопостачанню та 33% по водовідведенню, відносно тих, які діяли минулого року. Ніяк не менше. Буде тільки більше", - заявив він
Зі свого боку начальник ГУ з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський на прохання журналістів спрогнозувати величину нового тарифу на воду, сказав, що зараз однозначно дати відповідь на це питання не можна.
"Київводоканал" після реєстрації нового порядку формування тарифів у відповідності з цими порядками дасть свої пропозиції НКРЕ. Після затвердження тарифів НКРЕ ми - місцева влада - затвердимо тарифи виконавцям послуг. І тільки після розрахунків "Київводоканалу" можна буде сказати, який тариф очікується. Зараз, спираючись на старий порядок розрахунку тарифу, втрати Водоканалу як виробника будуть становити 5 грн. 41 коп. на куб води та водовідведення. До цього потрібно буде додати ще відсотків 5-10% витрат виконавців послуг", - пояснив Яструбинський.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас