Під загрозою дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під загрозою дефолту

Казна та Політика
12962
Згідно з інформацією американського видання Вusiness Insider, Україна опинилася на шостому місці в списку країн, яким загрожує дефолт. Американські експерти передусім пов'язують цей ризик з проблемою державного боргу і нестабільною політичною ситуацією всередині країни. Чи справді Україні загрожує такий сумний сценарій розвитку подій, "Главреду" розповіли директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін та старший дослідник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук.
За красивими словами - дефолт
Для України існує реальна загроза дефолту, і є всі його ознаки, переконаний директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.
"Країна має величезний зовнішній борг. Плюс НАК "Нафтогаз" і Пенсійний фонд банкрути. Хіба це не дефолт? Це - абсолютний дефолт, який прикривається красивими словами уряду", - зазначив економіст.
Про наявність такої загрози, за словами експерта, свідчить перш за все проблема державного боргу. Так, на кожного українця припадає 2,5 тисячі доларів зовнішнього боргу, відзначив фахівець. "За обсягом зовнішнього боргу країни на жителя Україна - на четвертому місці після Ірландії, Греції та Аргентини. Уряд і далі заганяє країну в боргову яму. А хто буде повертати ці гроші? Азаров, Тимошенко, Ющенко, Тігіпко накопичували борги, а молоде покоління буде повертати", - зауважив Соскін.
Також про наявність ризику дефолту свідчить збитковість українського банківського сектора, вважає економіст. Він зауважив, що фактично всі банки, які в 2008 році стали банкрутами, поступово ліквідуються, а ті, які викупила держава, зокрема, "Родовід", "Київ", "Надра", - перебувають "у підвішеному стані".
"Український банківський сектор працює зі збитками третій рік поспіль і не виконує своїх функцій. Банківська сфера у нас не розвивається. Ми тримаємося лише за рахунок банків із закордонним капіталом. Якби вони у 2010 році не збільшили свої статутні фонди, то сьогодні український банківський сектор був би повним банкрутом", - зазначив Олег Соскін.
Крім того, в Україні немає політичної стабільності, переконаний економіст. "Країна перебуває в стані тихої громадянської війни з непередбачуваними наслідками. Соціальна напруженість - величезна. А чергове підвищення цін на електроенергію, газ і хліб ще збільшать її", - додав експерт.
Боргова яма
Дефолт - це неможливість уряду як представника держави покривати і забезпечувати свої кредитні зобов'язання, зазначив Олег Соскін. При цьому він зазначив, що український уряд сьогодні не в змозі самостійно, без зовнішніх запозичень, забезпечувати обслуговування хоча б зовнішнього боргу та відсотків, не кажучи вже про внутрішній. "Економічна політика уряду повністю провалена. І він займається тим, що і далі заганяє країну в боргову яму", - зауважив експерт.
Соскін зазначив, що обсяги державного боргу продовжують зростати, незважаючи на те, що він вже сьогодні досить великий. "На початку 2009 року борг становив близько 40 мільярдів доларів, сьогодні - 54,6 мільярда. А до кінця року він збільшиться до 70 мільярдів доларів. А чим повертати? Продати свою печінку, нирку або очі?" - обурюється економіст.
Під контролем
У старшого дослідника Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталія Кравчука більш оптимістичне бачення ситуації, що склалася в Україні. "Державний борг зріс - і внутрішній, і зовнішній. Але говорити, що ми стоїмо на межі дефолту, і що завтра припинимо виплати за своїми зобов'язаннями, буде перебільшенням", - зазначив економіст. Він також додав, що ймовірність дефолту в Україні протягом найближчих п'яти років - не більше 10-20%.
Експерт також звернув увагу на основний "принцип державного боргу України" - "боргів ми не повертаємо, а рефінансуємо їх". "Щоб виплатити борги, ми запозичуємо нові, випускаємо нові облігації, позичаємо нові гроші. Таким чином, борг залишається приблизно на колишньому рівні", - зауважив Кравчук.
На думку економіста, ситуація, коли Україна не зможе виконувати боргові зобов'язання, малоймовірна. Експерт згоден, що в дуже складному фінансовому становищі опинилися Пенсійний фонд і НАК "Нафтогаз України", але "все-таки ситуація під контролем", запевнив він. Також, за словами фахівця, в непростому становищі перебувають українські банки і вся банківська система України, але несправедливо говорити, що їм загрожує банкрутство чи колапс.
Надія Майна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас