Каддафі переховав золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каддафі переховав золото

Банківські метали
1833
Міжнародні санкції проти лівійського лідера Муаммара Каддафі навряд чи принесуть результати: за даними Financial Times, Каддафі володіє величезними обсягами золота.
Центральний банк Лівії перебуває під повним контролем Каддафі. У ньому, за даними МВФ, зберігається до 143,8 тонн золота. За іншими даними, ця цифра може бути на декілька тонн більшою. За обсягом золотих резервів банк знаходиться серед 25 найбільших Центробанків світу. За сьогоднішніми цінами це золото коштує $6,5 млрд. Цього вистачить, щоб утримувати невелику армію найманців протягом декількох років. Причому якщо більшість Центробанків воліють зберігати свої золотовалютні резерви в Лондоні, Нью-Йорку чи Швейцарії, золото Лівії знаходиться всередині країни. До початку громадянської війни в Лівії золото зберігалося в Тріполі, але потім його перевезли в сховища в південному місті Себа, яке розташоване на кордоні з Чадом і Нігером.
Питання, чи зможе Каддафі продати це золото. Для цього йому, як мінімум, доведеться вивезти його з Лівії. При цьому, за словами банкірів, ніхто не захоче купити золото, яке хоч якось пов'язане з ім'ям Каддафі. "Трейдингові доми дуже неохоче здійснюють операції з країнами, залученими в конфлікт, адже їм не відомо, хто стоїть на іншому кінці угоди", - заявив один з банкірів. Проте Каддафі може легко перевезти золото в Чад і Нігер і там поміняти його на гроші, визнає Вальтер де Веєт, голова дослідницького департаменту в Standard Bank.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас