Клюєв: Україна у І півріччі закінчить переговори з ЄС щодо ЗВТ і безвізового режиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: Україна у І півріччі закінчить переговори з ЄС щодо ЗВТ і безвізового режиму

Казна та Політика
656
Україна вже у І півріччі 2011 р. закінчить переговори з ЄС щодо підготовки підписання угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) та безвізовий режим. Про це під час засідання IV сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради, Сейму Литви та Сейму Польщі заявив перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми досить інтенсивно ведемо переговорний процес", - сказав Клюєв.
За його словами, на даний момент залишається низка невирішених "проблемних питань. Їх ще не обходимо буде вирішити в Брюсселі, і це стосується квот на експорт та імпорт продукції АПК, послуг і товарів... але нерозв'язних проблем немає. І я думаю, що в першому півріччі ми зможемо завершити переговорний процес, і вже вийдемо на підписання угоди про ЗВТ та безвізовий режим з ЄС".
Клюєв подякував депутатам Польщі та Литви за спільну роботу і підтримку України в євроінтеграції, а також запевнив, що Україна продовжить реформи, і вже в квітні поточного року до ВР будуть подані відповідні проекти законів у частині подальшого реформування.
Відзначимо, 2 березня ц.р. віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявив, що Україна готова завершити переговори з Євросоюзом (ЄС) щодо ЗВТ в 2011 р. шляхом пошуку взаємоприйнятних торговельних поступок з метою укладення збалансованої угоди.
Нагадаємо, 15 лютого ц.р. Президент України Віктор Янукович доручив уряду вжити необхідних заходів щодо активізації переговорного процесу щодо укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи положення про створення Зони вільної торгівлі.
У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров 22 лютого ц.р. заявляв, що документи щодо ЗВТ між Україною та Євросоюзом відпрацьовані приблизно на 90%. "У принципі, ці документи відпрацьовані... приблизно на 90%. Якщо говорити про товарні позиції, навіть менше", - сказав Азаров.
За його словами, залишилась низка "чутливих позицій, в першу чергу квотні принципи в агропромисловому комплексі". М.Азаров зазначив, що "ми також зацікавлені, щоб був баланс між експортом і імпортом з країнами ЄС", і що потрібно встановити перехідний період по відношенню до агропродукції, яку Україна хоче ввозити до Євросоюзу.
Варто відзначити, що 10 лютого ц.р. керівник переговорної групи від Європейської комісії (ЄК) щодо створення Зони вільної торгівлі Пилип Куїссон заявляв, що угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде підписана в 2011 р. Куїссон зазначив, що після підписання угода вимагатиме ратифікації, і вона набере чинності не раніше 2013 р.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас