Японія шукає шляхи відновлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія шукає шляхи відновлення

Казна та Політика
925
В даний час обговорюється можливість відшкодування компаніям корпоративного податку, виплаченого за минулі періоди. Розглядається, зокрема, можливість повернення податкових виплат у повному обсязі за попередній фінансовий рік, а в деяких випадках і за два роки в залежності від того, наскільки значний збиток був заподіяний компанії стихійним лихом. Протягом року компанії зможуть подати дані про заподіяний їм збиток. Крім цього, уряд розглядає можливість введення податкових пільг для громадян, нерухомість яких буде важко відновити.
Зазначимо, аналогічна програма податкових пільг була введена Японією після землетрусу в Кобе в 1995 р., це дозволило відшкодувати податкові виплати на 65 млрд. ієн ($803 млн.), що коштувало Японії 2,5% ВВП. Зараз економічні втрати будуть більшими - збиток, завданий цій країні землетрусом, що стався 11 березня 2011 року, і цунамі, може скласти близько 4% ВВП, оскільки в постраждалій зоні ведуть бізнес близько 480 тис. компаній, що вдвічі більше, ніж в Кобе.
За оцінками Світового банку (СБ), Японії знадобиться п'ять років на відновлення після стихійного лиха, яке скоротить темпи зростання ВВП країни цього року на 0,5 відсоткового пункту. При цьому основних втрат економіка країни зазнає в першій половині 2011 р. "Збиток, завданий житловому сектору та інфраструктурі, безпрецедентний, - йдеться в огляді СБ.- Зростання економіки Японії в другому півріччі відновиться завдяки заходам з відновлення країни, яке може тривати п'ять років" .
За словами аналітиків СБ, збиток, завданий Японії, може скласти від $123 млрд. до $235 млрд., збитки приватних страхових компаній у результаті стихійного лиха оцінюються в $14-23 млрд. Уряд країни буде змушений витратити близько $12 млрд. на відновлення країни з поточного бюджету і "набагато більше" з наступного.
Як раніше повідомлялося, фахівці інвестбанку Nomura підрахували, що для найбільших японських виробників автомобілів Toyota, Honda і Nissan збитки в річному обчисленні складуть від 3% до 8%. Весь виробничий ланцюжок у сфері електроніки - від виробників напівпровідників і комплектуючих до складальних виробництв - також зазнає серйозних втрат. Sony зупинила виробництво на восьми підприємствах і поки не може передбачити, коли воно відновиться. Toshiba навіть не знає, коли зможе знову відкрити завод з виробництва мікрочіпів на півночі країни.
У Японії сконцентровано 40% світового виробництва компонентів технологічного сектора, тож закриття заводів і зруйнована інфраструктура позначаться на імпорті і, відповідно, на виробниках в інших країнах світу. Так, південнокорейські виробники електроніки вже зіткнулися з підвищенням цін на чипи пам'яті, що випускаються в Японії, на 20%, а підприємства з випуску автомобілів у Таїланді готуються до нестачі запчастин. Крім того, стоять підприємства енергетичного сектора, на нафтопереробних заводах Mitsubishi Chemical, Maruzen Petrochemical, Kyokuto Petroleum роботи не ведуться. Mitsubishi Material і Pan Pacific Copper через брак електроенергії зупинили виробництво міді, Sumitomo Metal Industries - призупинила роботу сталеливарного заводу, у Nippon Steel Corp один завод з виробництва сталі закрито, інші відновили поставки.
Між тим ризик поновлення рецесії в Японії знизився після проведених минулої п'ятниці спільних інтервенцій країн G7 з метою зниження курсу ієни. Аналітики Nomura очікують зростання економіки Японії на 1,1% цього року, що лише на 0,4 відсоткового пункту нижче їхнього колишнього прогнозу.
На думку старшого економіста UBS Такуї Аїди, інтервенції підтримають рівень довіри до економіки з боку бізнесу, що, поряд із споживчими витратами, є ключовим чинником для її зростання. За рахунок зниження курсу ієни експортери можуть зменшити свої втрати від тривалого зростання національної валюти, вже зміцнилася за останні два роки на 19%. Влада Японії може допомогти компаніям також в отриманні кредитів, сума яких, за даними японських ЗМІ, може досягти $124 млрд.
Японії залишається покладатися на експорт в умовах слабкого внутрішнього споживчого попиту, вважає головний економіст RBS Securities Юко Нісіока. При цьому важливим чинником для реального сектора, який може вплинути на подальші прогнози, буде також тривалість і масштаб відключень електроенергії через аварію на АЕС в Фукусіма.
Раніше президент США Барак Обама висловив упевненість в тому, що Японія відновиться після катастрофи, завдяки силі духу японського народу. "У цей трагічний момент японський народ не самотній. Ми протягнемо руку допомоги через весь Тихий океан, і Японія зможе швидко відновитися", - заявив американський лідер. Він підкреслив, що США, як і інші країни, будуть продовжувати надавати Японії допомогу у стримуванні кризи на АЕС, ліквідації наслідків землетрусу і відновлення постраждалих районів.
Треба сказати, що сила духу у японців справді неабияка. Минулої п'ятниці Київ відвідала делегація японських бізнесменів, які представляють FEC (The International Friendship Exchange Council). Під час зустрічі з керівництвом Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), свідком якої був кореспондент "i", японці жодним словом не обмовилися про трагедію. Вони вважають за краще зайнятися досягненням прямої мети візиту - з'ясуванням можливості інвестувати в українську економіку. Наприклад, вони цікавилися відмінністю української системи бухобліку від міжнародної та наявністю в країні провідних світових аудиторських компаній.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас