Міністри фінансів ЄС затвердили стабфонд у розмірі 700 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів ЄС затвердили стабфонд у розмірі 700 млрд євро

Казна та Політика
242
Міністри фінансів Європейського Союзу прийняли рішення про створення постійного фонду фінансової стабільності єврозони обсягом 700 млрд євро, передає ВВС.
За словами голови Єврогрупи Жана-Клода Юнкера, 80 млрд євро з цієї суми будуть витрачені на оплачений капітал, а 620 млрд - на капітал на вимогу і гарантії країн єврозони.
Раніше передбачалося, що обсяг постійного фонду складе 500 млрд євро.
Єврогрупа пропонує країнам єврозони внести 40 млрд євро в 2013 р., а інші 40 млрд євро - протягом наступних трьох років.
Мета фонду - надавати фінансову підтримку проблемним країнам ЄС, не допускаючи шокових ситуацій для європейської економіки.
Нагадаємо, 21 лютого директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан заявив, що лідери Європейського союзу повинні переконати інвесторів, що вони можуть впоратися з борговою кризою в регіоні, і він "впевнений", що вони це зроблять до кінця наступного місяця.
Раніше, 15 лютого міністри фінансів Європейського союзу домовилися створити фонд порятунку для єврозони на суму 500 млрд євро (673,2 млрд дол.). Фонд, який буде називатися Європейський механізм стабільності (European Stability Mechanism (ESM)) замінить поточний Європейський фонд фінансової стабільності (European Financial Stability Facility (EFSF)), який становить 440 млрд євро.
EFSF був створений в 2010 р. для надання підтримки нужденним країнам єврозони.
Угода по створенню ESM набуває чинності наприкінці березня 2011 р. Головною метою створення ESM - є подолання боргової кризи країн ЄС, показники якої різко збільшилися в кінці 2010 р. Крім учасників ЄС, які вкладуть кошти у формування ESM, новостворений фонд буде отримувати фінансові вливання від Міжнародного валютного фонду.
Комісар МВФ з економічних та монетарних питань Оллі Рен відзначив тоді, що МВФ планує виділити ЄС на формування ESM близько 250 млрд євро.
Також потрібно відзначити, що існування EFSF триватиме до кінця 2013 р. Фонд, як і раніше, буде нараховувати 440 млрд євро. Але, фактично, доступними будуть кошти у розмірі 250 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас