Педагогічний метод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Педагогічний метод

Казна та Політика
485
У вчорашніх акціях протесту в регіонах, за даними організаторів, взяли участь у цілому понад 12 тис. чоловік. Як повідомив голова центрального комітету профспілки працівників освіти та науки Георгій Труханов, протестувальники вимагають у Кабміну скоротити розрив між мінімальним посадовим окладом (613 грн) і мінімальною зарплатою (941 грн).
При цьому найменша зарплата в галузі становить 970 грн, а середня - 1800 грн. Учасники акції також наполягають, щоб надбавка " за престижність праці" у розмірі 20% від заробітної плати, надана Кабінетом міністрів тільки шкільним учителям, виплачувалася всім категоріям педагогічних працівників. "Вихователі дитячого садка або викладачі вузів не менш важливі для держави, ніж шкільні педагоги",- пояснив Труханов.
Найбільш численні акції, які зібрали близько 5 тис. чоловік, відбулися вчора в Донецьку та Львову. В центрі Львова працівники сфери освіти зібралися біля пам'ятнику Тарасу Шевченку з державними прапорами та червоно-чорними прапорами. Вони прийняли звертання до президента Віктора Януковича, голови Верховної ради Володимира Литвина й прем'єр-міністра Микола Азарова з вимогою повернути 20-відсоткову надбавку з 1 квітня, скорегувати бюджет, збільшивши витрати на освіту, і підвищити студентські стипендії до рівня прожиткового мінімуму. У Дніпропетровську та Луганську до протестувальників приєдналися працівники культури, охорони здоров'я, учні та студенти, а перед будинком Запорізької облдержадміністрації їх підтримували представники обласної організації Компартії.
"Нам немає на що жити. У мене, учителя вищої категорії з 50 річним виробничим стажем, зарплата 1600 грн! А квартплата - 500 грн!" - обурювалася вчитель історії середньої школи №37 Запоріжжя Олена Бурляй.
За її словами, педагогам області не сплачують навчальні години, які вони відпрацьовують за своїх колег, які знаходяться на курсах підвищення кваліфікації, а також лікарняні листи. Заступник голови Запорізької обласної держадміністрації Микола Ярмощук, який вийшов до мітингувальників, заявив, що підстав для протестів у педагогів немає: "Покажіть мені хоч одну людину, яа не виплатили зарплату або лікарняний. Таких немає! Якщо щотакі є, приходите до мене в кабінет, будемо розбиратися". Його слова заглушив обурений гул натовпу.
Педагоги деяких обласних центрів, зокрема Одеси, Харкова та Сімферополя, в акціях протесту не брали участь. "Усі питання, які піднімає профспілка, потрібно вирішувати в Києві. Що стосується ситуації на місцях, то в нас зарплати виплачуються, затримок немає",- повідомила голова харківської обласної профспілки працівників освіти та науки Лідія Дулуб. У Вінниці та Сімферополі делегати від профспілкових організацій провели зустрічі із представниками місцевої влади та вручили їм свої вимоги.
Акція протесту працівників освіти завершиться сьогодні в Києві біля будинку Кабінету міністрів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас